IVO JOSIPOVIĆ

'Da nije bilo partizana, ne bi bilo ni današnje moderne Hrvatske'

18.08.2012 u 16:29

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je danas kako su danas, kada je ekonomska kriza okovala Hrvatsku, Europu i šire, one vrline koje su pokazane u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu jedini izlaz iz krize

'Hrabrost i odlučnost vode uspjehu. Uvjeren sam da duh uspjeha koji su dali partizani NOB-a i borci Domovinskog rata može biti duh cijele Hrvatske', rekao je Josipović u Brgudcu na svečanom zboru kojim je u organizaciji buzetske Udruge antifašista i županijskog Saveza antifašista, obilježena 70. obljetnica osnivanja Prve istarske partizanske čete.

Predsjednik je kazao je kako su partizani i partizanke budućim generacijama dali slobodu, perspektivnost i pripadnost Europi sazdanoj na antifašizmu.

'Ono što su partizani radili od 1941. do 1945., to su junaci Domovinskog rata učinili u Domovinskom ratu, branili i obranili Hrvatsku od fašističke ideologije, okupacije i agresije', rekao je.

Hrvatski predsjednik je posebno pozdravio partizane i partizanke kazavši 'da nije bilo njih ne bi bilo ni današnje moderne Hrvatske'.

Na skupu je ukazana potreba vraćanja ukinutih prava borcima Narodnooslobodilačke borbe, pa je predsjednik Josipović u izjavi novinarima kazao kako željno čeka dan kad će potpisati Zakon koji će oživotvoriti Deklaraciju o antifašizmu za koju je i on glasao kao saborski zastupnik.

Predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman ustvrdio je kako se 'dolaskom na vlast HDZ-a počelo s mržnjom prema svemu što je antifašističko'.

'Antifašistički borci su diskriminirani, poniženi, povrijeđeni, na sve se načine rušilo njihov ponos i ljudsko dostojanstvo, a oduzeta su im borbom i radom stečena prava. Očekujemo da koalicijska Vlada konačno započne s radom na oživotvorenju Deklaracije o antifašizmu', rekao je Jerman.

Predsjednik Županijske skupštine Istarske županije Dino Kozlevac kazao je kako su borci NOB-a predvođeni Josipom Brozom Titom ostvarili pobjedu i svrstali Hrvatsku uz bok pobjedničkih zemalja Drugog svjetskog rata.

'U Istri smo ponosni što smo očuvali vrijednosti antifašizma, koji je u Istri način života', poručio je Kozlevac.