SULEJMAN TIHIĆ U ZAGREBU

'Da nije bilo Hrvatske, u BiH bi bilo mnogo gore'

23.04.2010 u 17:07

Bionic
Reading

'U vrijeme najgorih odnosa, stvari u BiH bile bi mnogo gore da nije bilo Hrvatske', kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić u središnjici HDZ-a u Zagrebu nakon sastanka s vodstvom vladajuće stranke

Tihić je zahvalio Jadranki Kosor jer je i kod Baracka Obame lobirala za brže pregovore BIH za ulazak u NATO. HDZ i SDA posebno su se osvrnuli na odluku ministara vanjskih poslova NATO-a o pozivanju BiH u aktivno članstvo. Premijerka Kosor je naglasila da je u Pragu Obami istaknula da Hrvatska podupire ulazak BiH u NATO te rekla da to ne treba gledati kao nagradu, nego kao početak niza reformi.

Kosor kaže da su se dogovorili da će poticati sklapanje posebnog sporazuma Hrvatske i BiH te osnažiti gospodarsku suradnju. 'Još jednom ističem da se Hrvatska zalaže za jedinstvenu BiH s tri konstitutivna naroda', rekla je Kosor.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je da će se sljedeći sastanak dvije stranke održati već u lipnju te da je najvažnije da se održi planirana sjednica ministara Hrvatske i BiH koja će se baviti s posebnim odnosima dvije zemlje.

'Upućeni smo jedni na druge i jedni bez drugih ne možemo', rekao je Tihić, zadovoljan jer u izmjenama hrvatskog Ustava Bošnjaci dobivaju status manjine.

Novinare je zanimalo hoće li ministar obrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, koji se kao svjedok obrane u srijedu u Sarajevu pojavio na suđenju optuženima za ratne zločine nad Hrvatima u Bugojnu te potvrdio je da su zarobljeni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane korišteni kao robovska radna snaga, odgovarati, Tihić je odgovorio: 'Zločinac je zločinac, on nema naciju ni vjeru. Osobno sam bio svjedok tih postupanja kada sam prolazio kroz logore.' Naglasio je da je prije imenovanja za ministra Haški sud dao svoje mišljenje o Cikotiću te su potvrdili da nema osnove za pokretanje postupka protiv njega.

Na pitanje kakav je stav SDA oko srpske Deklaracije o Srebrenici u kojoj se ne spominje riječ genocid, Tihić kaže da je to ipak 'važan korak Srbije sa suočavanje s istinom ne samo zbog Srebrenice, nego i ostalih događaja. 'To će doprinijeti katarzi i postepenoj promjeni stavova. U toj deklaraciji se spominje presuda Haaga u kojoj je naveden genocid', kazao je Tihić.

Tihić kaže da su prosvjedi veterana u BIH politički motivirani jer su neki to htjeli iskoristiti za uskostranačke interese. Osvrnuo se i na govor predsjednika Ive Josipovića u BiH Parlamentu kazao da nema primjedbi na njega i da sve poruke iz Hrvatske oko garancija integriteta BiH dobrodošle.