esih napokon potvrdila

'Da, kandidirat ću se za gradonačelnicu Zagreba'

22.03.2017 u 09:38

Bionic
Reading

Utrka za Zagreb postaje još zeru neizvjesnija nakon što je Bruna Esih konačno potvrdila višemjesečna medijska nagađanja da će se kandidirati za gradonačelnicu Zagreba. Svojim potezom, kaže, ne okreće leđa HDZ-u, ali je svjesna da im njime šteti. Ipak, bliska suradnica i prijateljica Zlatka Hasanbegovića, koja u izbornu utrku na lokalnoj razini ulazi sa svojom nezavisnom listom, očekuje podršku i HDZ-ovih birača te je uvjerena u ulazak u drugi krug

'Da, kandidirat ću se za gradonačelnicu Zagreba', napokon je jasno rekla Esih i u intervjuu Globusu poručila: 'Na raspolaganju sam svom gradu i onima koji će u meni prepoznati autentičnog predstavnika građanskih, nacionalnih, političkih, moralnih i svjetonazorskih načela koja i sami slijede, osjećaju i žele ih živjeti'.  

Premda je na prošlim parlamentarnim izborima u Sabor ušla zahvaljujući tome što je bila na listi HDZ-a u zagrebačkoj I. izbornoj jedinici, pokazalo se da je, kako je tportal već pisao, osvojivši 10.471 preferencijalni glas kao nezavisna kandidatkinja doslovce pomela neka poznata stranačka lica poput Gordana Jandrokovića ili Željka Reinera.

Esih, profesorica filozofije i kroatologije koja se u javnosti isprofilirala kao istražiteljica komunističkih zločina, provela je više od desetljeća radeći u Institutu Ivo Pilar. Diplomirala je na Hrvatskim studijima na temu 'Srpska propaganda i hrvatska šutnja', a područje njezina znanstvenog rada je suvremena povijest dok joj je znanstveni interes usmjeren na hrvatsku suvremenu povijest, Drugi svjetski rat i poraće te Domovinski rat.

Široj javnosti postala je poznata nakon što ju je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović počela slati kao svoju izaslanicu na komemoracije žrtvama komunizma,  a nije tajna da su ona i bivši ministar kulture te aktualni saborski zastupnik i član Predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović godinama suradnici i bliski prijatelji.

'Vode nas podudarni životni i politički impulsi, dijelimo svjetonazor i političku viziju. U tom smislu jedno drugome uvijek smo bili podrška. On je osoba s velikom podrškom autentičnoga HDZ-ova biračkog tijela. Ako su, dakle, vrijednost njegovih stavova i djelovanja prepoznali birači, vjerujem da je istoga svjestan i HDZ', kazala je Esih Globusu na pitanje očekuje li javnu Hasanbegovićevu potporu.

S obzirom na svjetonazor na koji puno polaže, među pitanjima je i ono hoće li se inzistirati na promjeni imena Trga maršala Tita, ali ona kaže da iako to pitanje neće potencirati, sigurno ga neće niti izbjegavati. Esih je svjesna da njezina kandidatura 'šteti političkim procesima, pa i u HDZ-u, koji su doveli do toga da je Milan Bandić svih 16 godina uspješno privatizirao grad, neracionalno upravljajući njegovim resursima u obilatu korist svih onih koji su mu, zauzvrat, na različite načine opraštali nevjerojatan niz afera'.

Uvjerena je u izvrsne rezultate te u ulazak u drugi krug, ali kaže da bi i ono što bi bilo manje od toga smatrala pobjedom, prvenstveno moralnom, jer je njezin stav: 'pet minuta u srcu naroda vrijedi više nego 100  godina uz postojeću političku elitu'. Smatra da HDZ za Zagreb nema pobjedničko rješenje i sumnja u mogućnost HDZ-ove daljnje trgovine s Bandićem te očekuje da će dobiti podršku i HDZ-ovih birača.

Tko će biti u njezinom timu i na nezavisnoj građanskoj listi koju navodno čini 'ekipa s kakvom se još nismo susreli', zasad ne želi otkriti, kao ni kako će financirati kampanju. Naglašava tek da se s ostalim protukandidatima i protukandidatkinjama niti može, niti kani natjecati u iznosima, a njihove, kako reče, 'šarene programe' naziva 'farsom'.