MAĐARSKA ODVJETNICA

'Da je MOL htio, mogao je neprijateljski preuzeti Inu'

10.05.2012 u 11:36

Bionic
Reading

Ilona Fodor, odvjetnica za ekonomska pitanja u MOL-u zadužena za Hrvatsku, svjedočila je danas na Županijskom sudu u Zagrebu u aferi Ina – MOL, u kojoj se Ivu Sanadera tereti da je za 10 milijuna eura mita prepustio upravljačka prava u domaćoj naftnoj kompaniji Mađarskoj

Fodor je navela da je cilj MOL-a oduvijek bio steći upravljačke ovlasti u Ini, a njen zadatak kao članice pregovaračkog tima u to vrijeme bio je praćenje kretanja za stjecanje što većeg udjela.

Tijekom svjedočenja je svjedokinja koju je predložila Sanaderova obrana navela da je izmjenama međudioničarskog ugovora Hrvatska došla u bolju poziciju nego što je to bio slučaj s ugovorom iz 2003. godine. Odredbe prvog ugovora davale su pravo MOL-u da nakon petogodišnjeg isteka može prodati svoj udio i da hrvatska strana na to ne može utjecati. Izmjenama ugovora, ustvrdila je, koji je potpisala Sanaderova vlada, hrvatska strana imala je pravo prvokupa Ininih dionica. Iako su hrvatski članovi nadzornog odbora i uprave tijekom suđenja ustvrdili da je MOL uzeo Ini tržišni udio kupovinom Tifona u Hrvatskoj te kupovinom nekih drugih tvrtki u zemljama u regiji, Fodor kaže kako tome nije tako jer ugovor iz 2003. onemogućava da jedni drugima budu konkurencija te da to novim ugovorom nije mijenjano.

Napomenula je da je do izmjene ugovora moralo doći jer je hrvatski udio u Ini pao ispod 50 posto, što ugovorom nije bilo predviđeno.

'Da je MOL htio, mogao se ponašati neprijateljski i steći 50-postotni udio u Ini', kazala je Fodor. Upitana je li mađarska kompanija na burzi pokušala steći dionice Ine prije objavljivanja javne ponude, kazala je kako za to nema saznanja. Pregovori o izmjenama ugovora, prema njenim riječima, bili su oštri i teški i prisjetila se da je u zadnji čas sastavljena odredba da će Ina, ukoliko se ne izdvoji plinsko poslovanje, moći reotkupiti podzemno skladište Okoli.

Suđenje se nastavlja u 12.30 sati, kada će svjedočiti MOL-ov pravni savjetnik Gyorgi Bacsa.