KORUPCIJA U LOKALNOJ SAMOUPRAVI

'Da ima korupcije načelnici ne bi bili reizabrani'

08.11.2010 u 16:59

Bionic
Reading

Ako je suditi prema istraživanju koje je naručila Udruga općina, u lokalnim jedinicama korupcija nije toliko raširena koliko to građani misle. Čulo se to na današnjoj tematskoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije koja se bavila upravo korupcijom u lokalnoj samoupravi

Prema indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, lokalne vlasti su po raširenosti korupcije na trećem mjestu, iza sudstva i zdravstva. Naime, čak 73 posto građana uvjereno da je korupcija raširena na lokalnoj razini.

No ako se pita Teodora Antića i Ivicu Malatestinića koji su proveli istraživanje u 15 općina, korupcija na lokalnoj razini i nije tako raširena. 'Barem što se tiče tih 15 općina, percepcija o korupciji nije točna. Dapače, u 13 općina načelnik je u ponovljenom mandatu, odnosno negdje je biran i četvrti i peti put zaredom. možemo zaključiti da u tim općinama nema korupcije, jer građani ne bi ponovo birali načelnika za kojeg misle da je korumpiran', kazao je Antić

Međutim s time se nije složila izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar, koja je navela primjer iz istraživanja koje je GONG proveo nad svih 429 općina. Tako se, primjerice, pokazalo da je općina Tkon u istraživanju polučila loše rezultate, a građani su načelnika birali četiri puta zaredom što pokazuje, smatra Pernar, da građani baš ne uočavaju problem korupcije.

Na samoj sjednici vijeća za korupciji moglo se čuti i kako su na lokalnoj razini najizloženiji korupciji općinski načelnici koji imaju ovlast donositi mnoge odluke, ali i koji raspolažu financijskim sredstvima. Nakon njih slijede vijećnici koji su ipak nešto manje izloženi korupciji, jer ne mogu samostalno odlučivati, a potencijalni rizik postoji i kod općinskih službenika. Navedeno je i kako se gotovo milijardu i pol kuna na razini općina troši na kapitalne projekte, no kako je prilično niska razina kadrova koji time upravljaju.

Najveći je problem kod smanjivanja percepcije korupcije, čini se, ipak činjenica da većina tih općina nedovoljno obavještava javnost o svojim aktivnostima. Tako primjerice samo pet od 11 općina konzultira javnost u fazi pripreme proračuna, a u 11 od 15 općina prostorni plan nije objavljen na internetskim stranicama općine.

Stoga je Antić načelnicima i gradonačelnicima koji su se našli na sjednici Vijeća za korupciju preporučio da uključe javnost u izradu proračuna, da redovito informiraju građane o proračunu, ali i da omoguće građanima da prate sjednice predstavničkih tijela i da koriste zborove građana.