analiza europola

Da, dolazak migranata u Europu doveo je do jačanja terorizma, ali ne onako kako se to obično misli

22.07.2019 u 23:04

Bionic
Reading

Iako mnogi smatraju da ilegalne migracije dovode do porasta islamskog terorizma, brojna službena istraživanja, među njima i ono Europolovo, ukazuju na to da migranti ne utječu na rast terorističkih napada. Prema Europolu, kriminalističkoj obavještajnoj agenciji Europske unije, ne postoje dokazi da teroristi sustavno koriste rute migranata iako postoje 'određeni teroristi' koji pokušavaju koristiti migracije kako bi legalno ušli u EU

Štoviše, Europol pokazuje da je na Starom kontinentu u porastu desni terorizam, kojem su meta upravo migranti, a identična opažanja mogu se naći i u istraživanjima uglednih neovisnih stručnjaka koji zaključuju da migranti nisu dio terorističke mreže u zapadnoj Europi, već da se upravo dio domicilnog stanovništva nerijetko upušta u terorizam zbog neprijateljstva prema migrantima

U nedavno objavljenom Europolovu izvješću, koje se bavi procjenama i trendovima u terorizmu u Europskoj uniji za tekuću godinu, naglašava se da je treću godinu zaredom u porastu desničarski terorizam. Analizirajući aktualne Europolove podatke vezane za terorizam, vidljivo je da je tijekom 2018. godine najviše osoba povezanih s terorizmom, njih čak 511, uhićeno zbog džihadizma, ali uz pojašnjenje da je riječ o osobama koje su na svoju ruku planirale ili izvršile napade te ih se nikako ne može dovoditi u vezu s nekom od islamskih organizacija. Pored toga, Europol dodaje da većina uhićenih džihadista ima državljanstvo neke od članica EU-a te da se radi o osobama koje su rođene u zemljama zapadne Europe.

Promatrajući problematiku terorizma na teritoriju EU-a, Europski policijski ured ističe da je terorističkih napada povezanih s desnim ekstremizmom prošle godine bilo manje, ali da je u znatnom porastu broj uhićenika koje se povezuje s tim oblikom radikalizma. Broj uhićenih krajnje desno orijentiranih osoba, dodaje Europol, osobito je narastao 2018. godine u Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji, Francuskoj, Češkoj i Slovačkoj. Obavještajna agencija EU-a u svojem izvješću pojašnjava kako nije riječ o istovrsnim skupinama, ali da su one po mnogočemu slične, ponajviše po svojem načinu djelovanja i metama koje u pravilu nalaze među izbjeglicama i nacionalnim manjinama.

Znatan porast desnog terorizma uočen je u Njemačkoj, državi koja je unutar EU-a primila najviše migranata. Tome u prilog ide i prošlomjesečno ubojstvo Waltera Lübckea, konzervativnog njemačkog političara koji je podupirao izbjegličku politiku kancelarke Angele Merkel. Osumnjičeni ubojica, otkrila je istraga, povezan je s neonacistima i drugim desničarskim ekstremistima koji su još prije 27 godina pokušali ubiti doseljenika. Lübcke je, smatra njemačka policija, postao metom desnog terorizma zbog svoje potpore izbjeglicama, zbog čega je duže vrijeme primao ozbiljne prijetnje putem društvenih mreža.

Crvena krpa desničarskom terorizmu

Omiljeni demokršćanski političar iz Kassela postao je 'crvena krpa' desnim ekstremistima prije više od četiri godine, nakon što je izjavio da 'oni koji ne dijele određene vrijednosti suživota mogu napustiti zemlju'. Od njegove izjave nije prošao nijedan dan bez konkretnih prijetnji pa je neko vrijeme bio i pod policijskom zaštitom. Nakon što su prijetnje počele jenjavati političar je zatražio ukidanje policijske zaštite, što je iskoristio osumnjičeni Stephen Ernst (45), a ubojstvo zagovornika prihvaćanja izbjeglica planirao je još od 2017. godine.

O porastu desničarskog terorizma i zabludama kako iza migrantskog vala stoji islamski terorizam piše i Richard J. McAlexander, znanstvenik sa Sveučilišta Columbia, čiju je studiju ovih dana objavilo Sveučilište Oxford, a prenijelo nekoliko uglednih svjetskih medija, među kojima i The Washington Post. Proučavajući odnose između imigracija i terorizma u posljednjih nekoliko desetljeća u osam europskih zemalja, McAlexander u svojoj studiji naglašava da je vrlo brzo pronašao snažan obrazac koji ukazuje na to da se broj terorističkih napada povećava s porastom imigracija. Iako se u prvi mah čini da imigranti donose terorizam, znanstvenik otkriva da su izbjeglice zapravo uzrok terorizma, onog čija su posljedica njihovi najveći protivnici - desni ekstremisti.

  • +2
Migranti u Grčkoj Izvor: Pixsell / Autor: Marios Lolos/XINHUA/PIXSELL

Obrađujući dostupne relevantne podatke, McAlexander izvodi zaključke kako ne postoji čvrsta poveznica između imigracije i terorizma kao politički motiviranog nasilja nad civilima, uključujući ljevičarski terorizam i terorizam koji su provodile separatističke skupine poput IRA-e ili ETA-e, ali ističe da je desni terorizam itekako povezan s dolaskom izbjeglica. Znanstvenik podsjeća kako mnogi misle da povećana imigracija potiče konkurenciju za radna mjesta, a koja bi mogla objasniti desničarski terorizam. No prema njemu za takvo što nema dokaza. U svojoj studiji McAlexander pojašnjava da su razine imigracije i izbjeglice u većoj mjeri povezane s desničarskim terorizmom nego mjere koje se odnose na gospodarstvo, poput BDP-a i stope nezaposlenosti.

Reakcija i regrutiranje

Naglašavajući kako je malo vjerojatno da će izbjeglice potaknuti konkurenciju na tržištu rada, analitičar pokazuje da su desničarski napadi na migrante u najvećem broju napadi protiv samih izbjeglica te da veći broj izbjeglica nudi više ciljeva desničarskom terorizmu. Proučavajući statistiku napada, znanstvenik objašnjava kako krajnje desni terorizam jača u slučaju kada migranti dolaze iz muslimanskih zemalja, a ne raste kada postoji veća imigracija iz drugih europskih zemalja, primjerice iz Poljske u Njemačku ili Veliku Britaniju. Sve to upućuje, ističe McAlexander, na to da je desničarski terorizam reakcija na izvanjsku skupinu.

U ovom slučaju riječ je o muslimanima koji predstavljaju prijetnju dijelu europskog društva što se protivi multikulturnom ozračju i rasnom miješanju te se bori za očuvanje vlastite nacije. Radikalna desnica pritom regrutira pobornike iz nižih slojeva pogođenih socijalnom i gospodarskom krizom koji smatraju da su liberalne demokracije preslabe za borbu s izbjegličkim valovima, stoga putem atmosfere straha zagovaraju uspostavu autoritativne države, uz radikalne mjere koje bi takav poredak mogle učvrstiti.

  • +4
Arhivska galerija / Migranti preplavljuju Europu Izvor: Reuters / Autor: Alexandros Avramidis

Analizom terorističkih napada u Njemačkoj, znanstvenik pokazuje kako od ukupno 86 terorističkih napada u toj zemlji između 2008. i 2015. godine njih 60 'potpisuju' krajnje desni ekstremisti. Zalazeći dublje u problematiku, McAlexander otkriva da je najveći dio tih napada počinjen u područjima Njemačke u kojima je veći udio stanovništva rođen u inozemstvu te kako su ti napadi u pravilu bili usmjereni protiv samih migranata ili onih koji su ih branili. Pritom pojašnjava da je napad na Lübckea u skladu s tim obrascem koji je viđen i u drugim zemljama, poput terorističkih napada na džamije u Christchurchu i Quebecu ili sinagoge u Pittsburghu.

U analizi za The Washington Post, znanstvenik upozorava da krajnje desna politička retorika koja osuđuje migrante očigledno izaziva nasilje, a istovremeno imigranti sami po sebi ne predstavljaju sigurnosni rizik te zaključuje kako upravo desni ekstremisti koji mrze izbjeglice povećavaju terorističku prijetnju na Starom kontinentu.