OŠTRA REAKCIJA

Cvitan odgovara Kalmeti: Nitko mi ne naređuje i nikom se ne dodvoravam

21.11.2016 u 16:52

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske reagiralo je na izjavu Božidara Kalmete u kojoj je ocijenio da je druga optužnica protiv njega podignuta kako bi se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dodvorio Mostu

'Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan ne postupa po nalozima nikoje osobe ili stranke već postupa sukladno zakonom propisanim ovlastima u koje zakonodavac nije unio ni predvidio dodvoravanje', ističe se u priopćenju DORH-a.

Dodaju da su izjave gradonačelnika Zadra i bivšeg ministra mora, prometa i infrastrukture izjave samo jednog okrivljenika u jednom od predmeta nadležnog državnog odvjetništva, odnosno Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) koje je, u konkretnim predmetima protiv navedenog okrivljenika, postupalo i postupa isključivo u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i na osnovi stanja dokaza u spisu.

U DORH-u smatraju da Kalmetine izjave predstavljaju njegovo 'duboko uvjerenje i mišljenje' za koje nije ponudio nijedan razuman argument.

Podsjećaju da je sud potvrdio optužnicu protiv navedenog okrivljenika i time utvrdio postojanje osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo kako mu se optužnicom stavlja na teret, dok će o osnovanosti danas podignute optužnice sud tek odlučivati.

Napominju kako su obje optužnice utemeljene na prikupljenim dokazima u zakonom propisanom postupku koje je proveo nadležni USKOK.