MITO U HRVATSKIM ZATVORIMA

Čuvari za 400 kuna zatvorenicima nabavljali lutke za napuhavanje

Bionic
Reading

Prema anketi koju je prošle godine proveo Sindikat pravosudne policije među svojim članovima, čak 92 posto anketiranih je na pitanje 'Ima li korupcije u hrvatskom pravosuđu' odgovorilo da je stanje katastrofalno

Zbog mita u kaznionici u Lepoglavi i malverzacija već su pokrenuti pravosudni procesi. Trojica bivših čelnika kaznionice omogućila su pojedinim zatvorenicima korištenje pogodnosti bez obzira na to jesu li za njih ispunili uvjete. Tako je Hrvoje Petrač, koji je robijao zbog otmice sina Vladimira Zagorca, premješten na poluotvoreni odjel, omogućeno mu je više izvanrednih posjeta, izlasci i telefoniranje izvan propisanih uvjeta.

Na poluotvoreni odjel premješten je i Tihomir Orešković, osuđenik na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina, Vlado Jularić, koji je dobio 14-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva, te Drago Babić, osuđen na šest godina zatvora zbog otmice i iznude, piše Slobodna Dalmacija. Premještaj na poluotvoreni odjel koštao je navodno 1.500 eura.

Osuđen je i bivši lepoglavski liječnik koji je 2001. i 2002. godine zatvorenicima davao lijekove i odobravao bolničko liječenje za mito od tisuću do četiri tisuće kuna. Mediji su upozoravali da zatvorenici nabavljaju mobitele i drogu, navodno su im dolazile i prostitutke, a u orgije su bili uključeni i pojedini zatvorski čuvari.

Problematičan zatvor su i splitske Bilice. Poznat je slučaj dostavljanja mobitela zatvorenicima, za što je pravosudni policajac dobio 700 eura mita, a spominjao se i šverc narkotika. Jednu od takvih pošiljki sakrivenih u bananama trebala su preuzeti dvojica pripadnika narkoklana koja su radila u kuhinji zatvora. Načelnik zatvora te je osobe zaštitio premjestivši ih na druge poslove.

Skupina pravosudnih policajaca koja je upoznala javnost s tim slučajem poslala je predstavku s popisom brojnih nepravilnosti tadašnjem ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću. Jedan od sugovornika Slobodne rekao je da je bilo i slučajeva unošenja seksualnih pomagala u zatvor - tako je jedan zatvorenik platio 400 kuna da dobije lutku za napuhavanje.