USKRSNI PONEDJELJAK

Čuvari Kristova groba stižu na Festival žudija

09.04.2012 u 08:39

Bionic
Reading

Uskrsni je ponedjeljak, kršćanska svetkovina koja se slavi dan nakon Uskrsa. U Hrvatskoj i mnogim državama svijeta službeni je praznik. Na taj dan u crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga tek naknadno prepoznali kada je lomio kruh, izvještava HRT

Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali su u 19. stoljeću skraćene na jedan dan poslije Uskrsa.

Uskrsni će se ponedjeljak nizom manifestacija proslaviti u cijeloj Hrvatskoj, a najsvečanije će i ove godine biti u Vodicama gdje će se na 12. Festivalu žudija okupiti oko tisuću čuvara Kristova groba i pučkih pjevača iz 35 župa diljem RH i susjedne Bosne i Hercegovine, javlja HRT.

Idejni začetnik Festivala žudija koji je pokrenut u Vodicama 2001. godine je akademski fotograf Šime Strikoman iz Vodica, poznat po svojim milenijskim fotografijama. Kako se svake godine broj sudionika povećavao, prvotni naziv Susret žudija Dalmacije prelazi u smotru, a od 2008. u festival.

Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a potom su organizatori zaključili da bi program mogao postati monoton ako se održava uvijek u istom gradu, te su se 2006. godine predstavnici župa dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se s običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama, gdje je sve i započelo.

Cilj festivala je da čuva i njeguje uskrsne običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske, pa i šire, a ujedno i da se ne napuštaju tradicionalne odore i načine službe po pojedinim župama. Festival nije natjecateljskog duha i u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali i svi se ukazuju sa svojim posebnostima kakve god bile, u čemu i jest smisao svega ovog.


Na kraju svakog festivala posljednji se predstavljaju naredni domaćini koji tom prilikom preuzimaju prijelaznu statuu Žudije izrađenu od jednog komada maslinova drveta. Svakom domaćinu pripada i manja replika statue.