SINDIKALCI UZVRAĆAJU UDARAC

'Ćurkoviću želimo zdravlje radnika Salonita'

25.09.2009 u 19:55

Bionic
Reading

Jozo Marić i Marko Mikačić, glavni sindikalisti Salonita, za tportal su odlučno opovrgnuli optužbe koje je na njihov račun izrekao Jozo Ćurković, odbjegli bivši direktor te vranjičke tvornice

SPLIT - Ćurković je izjavio da vođe sindikata u Salonitu žele uzurpirati stečaj jer će ostati bez izdašnih primanja. 'Postoji sumnja da su sindikalci živjeli na račun bolesnih radnika... Osim toga, oni su sredstvo u rukama jačih igrača koji se žele domoći atraktivne lokacije na kojoj je Salonit, planiraju tamo izgraditi luku za megajahte', izjavio je Ćurković za tportal

'Bespredmetno je komentirati tvrdnje odbjeglog Joze Ćurkovića', tvrdi glavni sindikalist HUS-a u Salonitu, Marko Mikačić, zapažen zbog emotivnog istupa na konferenciji za novinare u četvrtak. Mikačić se pita zašto Ćurković uopće komentira situaciju u Salonitu, kad nije više vlasnik, nego je, po Ćurkovićevim tvrdnjama, tvrtku prodao danskom poduzeću Rostum: 'On jedan dan tvrdi da nije vlasnik i da posjeduje samo dva posto Salonita, a kada treba blatiti sindikalce, onda je opet vlasnik.'

Mikačić kaže da radnici Salonita jako dobro znaju tko je Jozo Ćurković i kako je postao vlasnik tvrtke te odlučno odbacuje tvrdnje odbjeglog poduzetnika i dodaje da on laže i obmanjuje javnost.

Jozo Marić iz HUS-a, koji je zajedno s radnicima Salonita štrajkao glađu, bio je još kraći. Ne želi uopće komentirati izjave Joze Ćurkovića, već poručuje da mu želi sve dobro u životu i zdravlje kakvo je u radnika Salonita.

Paško Pirija

Inače, inženjer Paško Pirija, koji je 32 godine radio u Salonitu na poslovima tehnologa u proizvodnji i bio član menadžmenta zadužen za kontrolu proizvodnje i ekologiju, osupnut je stavom stečajnog upravitelja Mirka Kozine. Podsjetimo, premda je prije tri dana premijerka Jadranka Kosor potpisala jamstvo da će se status radnika koji su radili s otrovnim azbestom konačno kvalitetno riješiti i da će lokacija na kojoj se nalazi Salonit biti sanirana, pa je i prekinut štrajk glađu, jučer su predstavnici radnika na konferenciji za tisak obavijestili javnost da Kozina odbija ponovno zaposliti radnike na sanaciji tvrtke u razdoblju od 1. listopada do kraja godine.

Argumentacija stečajnog upravitelja je da radnici Salonita nisu zdravi i stručno osposobljeni za izvođenje posla sanacije. Pirija je godinama u Salonitu bio zadužen za problematiku kontrole proizvodnje i ekologiju, a danas vodi i Udrugu žrtava azbesta i azbestoze. Prema njegovoj argumentiranoj procjeni, nitko u Hrvatskoj trenutno ne može bolje od samih radnika Salonita obaviti posao sanacije.

Pirija se pita rukovodi li se Kozina u svom radu neznanjem, mržnjom ili željom za osvetom, ili naprosto pogoduje vlasniku Salonita i bjeguncu pred hrvatskim pravosuđem. Po Pirijinim riječima poznavanje svih kvantitativnih i kvalitativnih parametara kvalitete okoliša na lokaciji tvornice Salonit preduvjet je kvalitetne sanacije tog prostora. To svojim sposobnostima i stručnošću mogu izvesti samo stručnjaci i radnici Salonita. 'Zbog svoje egzistencije, ali i na dobrobit građana Splita, Kaštela, Solina i Trogira, mi imamo obavezu i znanje izvršiti sanaciju i dekontaminaciju tvorničkog kruga', zaključuje Paško Pirija.

Pirija, naime, navodi da Kozina favorizira nekoliko fantomskih firmi s nekoliko zaposlenih i bez kvalitetnih referenci, koji i da žele ne mogu riješiti problem ekološke bombe usred Kaštelanskog zaljeva. Po svemu sudeći, problem nije riješen, a očajni radnici već su na rubu živaca te prijete drastičnim akcijama. Jadranka Kosor najavila je skoro očitovanje. Nadajmo se, ne prekasno za radnike, ali i stanovnike Splita i okolice.