ZAKON O ZAŠTITI RADNIKA

Culej vulgarno izvrijeđao Mrsića i njegovu suprugu

15.03.2017 u 14:46

Bionic
Reading

Saborski zastupnici suglasili su se u srijedu da radnike treba dodatno zaštititi kad im se tvrtke nađu u stečaju ili blokadi, a većina ih drži da će to omogućiti Zakon o osiguranju radničkih tražbina, koji je predložila Vlada i prolazi prvo saborsko čitanje. Prijedlog Zakona odlično je prihvaćen u Saboru, a konstruktivnu raspravu narušio je HDZ-ov Stevo Culej, poručivši SDP-ovom Mirandu Mrsiću: 'Tko će nego k..... o poštenju, vi i supruga dužni ste porez'

Zakon je dobro pripremljen, može doprinijeti zaštiti radničkih potraživanja, kaže Marija Jelkovac (HDZ) i dodaje kako je pretpostavka da osnovna radnička prava, a među njima su plaća, otpremnina i drugo, budu barem u razumnom dijelu zaštićeni u slučaju insolventnosti poslodavca.

Bulj (Most): Radnice Dalmatinke godinama bez plaće

I Most drži da predloženi zakon donosi pomak, kaže Miro Bulj, ogorčen posljedicama koje je u Hrvatskoj ostavila privatizacija. Je li ijedan poslodavac, koji je privatizacijom došao do vlasništva, odgovarao jer radniku nije isplatio plaću, upitao se i podsjetio da su radnice Dalmatinke iz Sinja godinama 'izrabljivane' bez plaće, da je slično bilo i u Kamenskom. Treba čvrsto stati iza radnika, a ne lobija koje podržavaju razne političke opcije, poručuje Bulj.

Poslodavca koji se bogati, a ne isplaćuje plaće treba staviti u zatvor, kaže njegov stranački kolega Tomislav Žagar, koji kao i niz drugih zastupnika poziva na veći angažman institucija - inspekcija, Porezne uprave.

Važno je zaštititi radnika na svaki mogući način i da se unaprijedi to stanje, ali bojim se da ni ovaj zakon neće tome doprinijeti, ocijenio je Branimir Bunjac (Živi zid). Radnici su, upozorava, višestruko prevareni i prije nego dođe do naplate tražbina, u mnogim su strukama lažirane isplatne liste, mnogi poslodavci 'iscrpe' jednu tvrtku, odnosno otjeraju je u stečaj da bi otvorili drugu, a radnici ostaju bez plaća, otpremnina.

Bunjac (Živi zid): Ljevak ostao dužan, pa ga HDZ-ova Vlada nagradila

 Bunjac pritom apostrofira zaštitarsku tvtku Gama sigurnost i nakladnika Zdenka Ljevaka koji je, kaže, vodio Nakladu Naprijed, ostao dužan radnicima, vjerovnicima, Gradu Zagrebu, nije platio porez, prirez, doprinos, pa paralelno osnovao druge tvrtke i nastavio poslovanje s državom. Čovjeka koji ne isplaćuje plaće HDZ-ova Vlada je imenovala ravnateljem Programskog vijeća HRT-a i Vijeća za elektroničke medije, ustvrdio je zastupnik.

 Zakon, kao 'izuzetno dobar' hvali i SDP. Pravo na plaću jedan je od najvažnijih instituta radnog prava, kaže Mirando Mrsić i poručuje kako uređene zemlje ne poznaju situaciju da radnik radi, a ne primi plaću. Uz pojačan rad inspekcijskih službi do kraja godine ne bi trebali imati ni jednog radnika koji radi, a ne prima plaću, kaže.

 Stevo Culej (HDZ) 'iskoristio' je Mrsićev istup i spočitnuo mu da je za tvrtku njegove supruge, koja je ostala dužna 10 milijuna kuna, iznađen način kako će vraćati dugove, odnosno 'ta sredstva', dok mali nisu dobili takvu šansu. 'Tko će nego k..... o poštenju, vi i supruga dužni ste porez', uzvratio mu je Mrsić, pa ga je predsjedavajući Milijan Brkić (HDZ) pozvao da bira riječi.

'Glede dugova i dugovanja, ne radi se o nikakvom porezu, to je odnos strane multinacionalne kompanije i HZZO-a koji je u postupku rješavanja', objasnio je Mrsić te istaknuo da to nije dug ni njegove supruge, 'niti naše obitelji, niti njene tvrtke'. Culeju je poručio da svojim istupom zapravo samo želi ocrniti političkog protivnika, jer oko zakona nije bilo prijepora, dobar je za radnike.