izazovi za izbore

Čular: Milanović treba objasniti kako će dodijeliti mandat nakon izbora

08.06.2020 u 13:52

Bionic
Reading

Profesor s Fakulteta političkih znanosti i član Vijeća GONG-a Goran Čular rekao je u N1 studiju uživo da u post korona situaciji postoje brojni izazovi vezani uz održavanje parlamentarnih izbora

"Već imamo posljedice. Kanada zbog epidemije ne dozvoljava da se u veleposlanstvima i konzulatima organizira glasanje, imate čitav niz zemalja koje još nisu dale pristanke. To su prve posljedice na izbore.

GONG je na vrijeme upozoravao sa svojom studijom o dopisnom glasovanju. Sada dolazi na naplatu. Što će biti ako neki birač stavi ustavnu tužbu jer nije mogao glasati“, pita se Čular na N1.

Ponavlja kako je 2010. Ustavni sud upozorio na nejednakost izbornih jedinica i pozvao Sabor da hitno pristupi rješavanju tog problema.

"Oko toga čak postoji konsenzus, a sve su stranke to imale u svojim programima. Ne samo da imamo nejednakost težine glasa, nego ta nejednakost utječe na rezultate izbora", poručuje Čular i otkriva da je GONG u svom istraživanju pokazao da bi od 2000. na ovamo 49 mandata otišlo drugim zastupnicima da su jedinice imale ravnomjerniji broj birača.

GONG priprema prijedlog koji bi pokušao olakšati političarima da pristupe tom problemu, ne uključuje regionalni preustroj jer, kako ističe Čular, to bi smanjilo šanse za rješenje budući da se stranke ne žele baviti stvarima od kojih nemaju direktne koristi.

"Mi predlažemo da se ostavi 10 izbornih jedinica, ali različitog broja mandata, proporcionalno ili broju stanovnika ili broju birača. Vrlo ravnomjerno. Treba tražiti model koji dovodi do rješenja", zaključuje.

U GONG-u nadalje smatraju da ne treba mijenjati izborni model, traže uvođenje dopisnog glasanja, otvorili bi raspravu o povećanju broja preferencijskih glasova.

"Po tom je modelu 2015. ušlo 6 zastupnika, a 2016. već 12 koji inače ne bi ušli. Nije to puno, ali treba otvoriti raspravu. Rezultati pokazuju da trećina birača ne koristi preferencijski glas, daljnjih 20 posto glasa za prvoga na listi, a daljnjih 20 posto glasa između prva tri-četiri ponuđena“, kaže Čular i dodaje da on osobno smatra da prag unutar liste treba zadržati.

"Trebalo bi zadržati neki prag jer stranka nije restoran pa da biraš s menija, to bi moglo utjecati negativno i na stranku i na koherentnost", zaključio je.

Za ženske kvote kaže da pravila nisu ni najsretnija ni najpametnija jer sada ima upola manje žena nego kada kvota nije bilo, a tome je, kaže, najviše pridonio SDP.

Kada je riječ o posljednjem sazivu Sabora i prebjezima, kaže da je toga oduvijek bilo međutim nikada se nije dogodila da prebjegnu čitave stranke i da o tome ovisi većina.

"Bilo bi dobro da stranke prije izbora, ako ne žele reći s kim hoće, onda da barem kažu s kim nikako ne bi pregovarale nakon izbora", poručuje uz zaključak da u našoj vrsti demokracije građani ne biraju vlast iduće četiri godine već sastav parlamenta.

Napominje i kako bi bilo dobro da se predsjednik uoči izbora izjasni koje će točno procedure slijediti prilikom dodjele mandata, kako bi se izbjegla 2015. godina.

"Postoje dodatni kriteriji. U Ustavu piše …na temelju raspodjele mandata i obavljenih konzultacija.. Predsjednik faktički utvrđuje da li i gdje postoji šansa za većinu. Bilo bi dobro da unaprijed znamo pravila igre", zaključio je Čular.