ANGELA MERKEL SPAŠAVA EU

'Čudo od žene' stiže u SAD po Medalju slobode

03.06.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Uoči putovanja u Washington, gdje će joj američki predsjednik idućeg utorka uručiti Medalju slobode, njemačka kancelarka Angela Merkel pristala je na razgovor s novinarom utjecajnog američkog tjednika Newsweek. Rezultat tog susreta tri su stranice teksta naslovljenog 'Wunder Woman', kojim se američkim čitateljima približava lik i djelo najmoćnije žene svijeta i spasiteljice današnje Europe

Predsjednička Medalja slobode dodjeljuje se osobama koje su 'posebno pridonijele sigurnosti ili nacionalnim interesima Sjedinjenih Država, miru u svijetu te za kulturna ili druga važna javna ili privatna postignuća', a uz Angelu Merkel, među 15 dobitnika našao se i bivši američki predsjednik George W. Bush

Merkel se tijekom razgovora za Newsweek zadržala na kratkim odgovorima, a njezino inzistiranje da na pitanja odgovara na njemačkom jeziku razbilo se kada je novinar izrazio divljenje pogledu koji se pruža kroz prozor konferencijske dvorane u njezinom berlinskom sjedištu. Prebacujući se na engleski, Merkelica, koja je odrasla u komunističkom Istočnom Berlinu, priznala je da se još uvijek ponekad iznenadi što na posao svakog dana dolazi 'na ovu stranu' – u bivši Zapadni Berlin.

Još više, piše Newsweek, iznenađuje činjenica da se u nepunih šest godina na funkciji kancelarke 56-godišnja Merkel uspjela promaknuti u najjaču i najizdržljiviju osobu u europskom političkom vrhu. Njemačka je jedina globalna ekonomska sila u Europi – drugi najveći svjetski izvoznik (iza Kine) i četvrta najveća ekonomija (iza SAD-a, Kine i Japana). Bez Berlina, euro bi bio gotov, piše Newsweek.

Skromna i žilava žena

U turbulentnim razdobljima Angela Merkel odvela je svoju Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) u dvije izborne pobjede. Magazin Forbes opetovano je proglašavao najmoćnijom ženom svijeta, a iako je njezin položaj kod kuće ove godine donekle uzdrman, u trenutnoj postavi europskih lidera - koji gotovo komično utjelovljuju nacionalne stereotipe – čini se da je još uvijek najsigurnija u svom uredu.

'Najgluplje je Angelu podcijeniti'

'Angela je čista suprotnost jeftinim i prijetvornim političarima. Ona jejedna od onih koje je najlakše podcijeniti, što je ujedno i jedna odnajglupljih stvari koju neki političar može učiniti', rekao je bivšibritanski premijer Tony Blair. Dodao je da Merkel neprekidno nastoji osigurati pomoć Grčkoj na način da se problemi iskorijene, umjesto da se samo odgađaju. 'Veoma jednostavno, ona želi svaku pruženu pomoć opravdati svom narodu', kaže Blair.

Bliski prijatelji opisuju je kao skromnu ženu. I dalje ljetuje u istoj vikendici u bivšoj istočnoj Njemačkoj, koju je posjedovala prije pada Berlinskog zida, a njezin suprug, znanstvenik Joachim Sauer, koristi javni prijevoz na putu od njihovog nepretencioznog stana u centru Berlina do instituta za kemiju na Sveučilištu Humboldt.

Merkel je učinkovita, djelomično i stoga što je zadržala svoju neovisnost i svoj privatni život za sebe, kaže James Wolfensohn, bivši predsjednik Svjetske banke, koji se divi njezinoj žilavosti: 'Ona nije netko tko će trčati po svijetu s tijarom, nastojeći dobiti priznanje zbog svog predsjednikovanja. Ne znam kako biste upravljali Njemačkom, a da niste veoma snažni – držim da to nije posao za slabiće.'

Na svjetskoj pozornici, ona je glasni zagovaratelj ljudskih prava. Priča o vlastitom neobičnom putu od kćeri luteranskog svećenika u doba komunizma do čelnice ujedinjene Njemačke. 'Iznad svega ostalog, to je utjecalo na mene tako što sam prepoznala da sloboda nije nešto što vam je unaprijed dano. Zbog toga sam postala, i vjerujem da još uvijek to jesam, gorljivi zagovornik slobode, a također i slobode mišljenja', kaže Merkel.

Na oprezu s Obamom

Idućeg tjedna putuje u Washington, gdje će joj američki predsjednik Barack Obama uručiti Medalju slobode, najveću američku civilnu počast. Ironično, piše Newsweek, njezina nagrada dolazi u vrijeme rastućih napetosti u njemačko-američkom savezu. Za razliku od tapšanja leđa (i masaže ramena) koje je prakticirala s Georgeom W. Bushom, Merkel pristupa Obami s oprezom, iako njeguju sličan državnički stil.

'Kolonije Četvrtog Reicha'

Održavajući niske proračune te visoko samopouzdanje i povjerenje, Merkel jeprevezla Njemačku kroz najgoru financijsku krizu od Velike depresije.Prošle godine, Njemačka je uživala u stopi rasta od 3,6 posto –najvišoj u zapadnoj Europi. U krizi eura, Merkel predstavlja snažni glas za fiskalnudisciplinu, dok marljivo (iako ponekad s nećkanjem) kroji planovespašavanja europskih razuzdanih nacija – Grčke, Irske i Portugala, kojisu povrijeđeno reagirali na njemačke zahtjeve, piše Newsweek, navodećiprimjer grčkih novina koje su napisale da Njemačka pretvara dužničkezemlje u 'kolonije Četvrtog Reicha', a Europu u 'financijski Dachau'.

Njihov odnos imao je loš start u srpnju 2008, kada je Merkel kritizirala Obaminu namjeru da iskoristi berlinska Brandenburška vrata za govor u svojoj predizbornoj kampanji. Godinu dana kasnije, predsjednik Obama odbio je poziv da sudjeluje na 20. obljetnici pada Berlinskog zida. Obama još nije našao vremena posjetiti Berlin, hraneći percepciju u Merkeličinu timu da mu Europa ipak nije prioritet.

Angela Merkel, doduše, inzistira na tome da se s Obamom dobro slaže. 'Imala sam pouzdan, prijateljski odnos s predsjednikom Bushom i imam veoma dobar i prijateljski odnos s predsjednikom Obamom', rekla je novinaru Newsweeka. 'Imamo veoma različite životopise, ali dobro surađujemo, a činjenica da me pozvao u Washington da primim Medalju slobode govori o kvaliteti našeg odnosa', kazala je.


Sjajan kapacitet za izgradnju povjerenja

Razvijanje dobrih odnosa postalo je njezin zaštitni znak, kako kod kuće, tako i u inozemstvu. U prosincu 2008, dok je njemačko gospodarstvo usporilo do razine puzanja, tridesetak ljudi – izvršnih direktora, ekonomista i sindikalista – okupilo se u njezinom uredu. Peter Löscher, izvršni direktor Siemens AG-a, koji je sudjelovao na tom sastanku, prisjeća se da je njemačka kancelarka pitala svakoga posebno što nije u redu s ekonomijom i što bi se moglo napraviti da se stvari poprave. Potom je sastavila sporazum koji odlikuje njemačka priroda konsenzusa: poslodavci su obećali da neće biti masovnijih otpuštanja u nadolazećoj godini, već će im se srezati satnica. Vlada se pak obvezala nadoknaditi dio troškova i omogućiti tvrtkama da zadrže stručne djelatnike dok ne prođe kriza. Ta ideja rodila se u oporbi, no Merkel je uspjela uvjeriti protivnike u vlastitoj stranci u njezinu vrijednost. 'Njezina mantra je suradnja, a ne sukob', kaže Löscher: 'Oma ima sjajan kapacitet za izgradnju povjerenja'.

Njemačka kancelarka provela je djetinjstvo i mladost u ruralnom istočnonjemačkom gradu Templin. Njezini roditelji njegovali su intelektualnu znatiželju; Merkel se prisjeća da je bila okružena 'mnogim knjigama, čestim posjetiteljima i zanimljivim partnerima u konverzaciji'. Obitelj nije imala iluzija o restrikcijama i opasnostima života u policijskoj državi. 'Znali smo da živimo u diktaturi', rekla je Newsweeku, dodajući da su joj roditelji savjetovali da odbije vrbovanje tajne policije Stasi tako što će reći da je brbljavica i da bi zato bila loša doušnica.

Posvetila se studiju na Sveučilištu Leipzig, gdje je diplomirala 1978. i dobila posao kemičarke na prestižnoj Akademiji znanosti u Berlinu.

'Gadafija će srušiti politika'

Merkel se našla se na meti kritika zbogodluke Njemačke da ostane suzdržana prilikom glasanja u Vijećusigurnosti o zabrani zone letenja nad Libijom i NATO intervenciji. Za Newsweek je potvrdila da Njemačka snažno podržava NATOsaveznike i opovrgnula da se radi o povlađivanju njemačkim biračima, čuvenim po svom protivljenju intervencionizmu. 'Slažemose s našim prijateljima i saveznicima da Gadafijev režim treba privestikraju, da Libijci zaslužuju slobodu i demokraciju koliko tozaslužuju i narodi Egipta, Tunisa, Sirije i cijele regije', kažeMerkel: 'No, u konačnici, isključivo vojno rješenje neće biti ostvarivo;politika će morati odigrati svoju ulogu.'

Desetljeće kasnije pao je Berlinski zid, a Angela Merkel ušetala je u istočnoberlinski ured tek propupale Stranke demokratskog buđenja i prijavila se kao volonterka. 'Zakasnila je na revoluciju, no brzo je učila', rekao je Hans-Christian Maaß, istočnonjemački političar koji je u tom razdoblju upoznao Merkel i često je pozivao kući, gdje je pekla kolače njegovoj djeci.

Cura s istoka bez koje bi Europa bila u neredu

Njihova stranka izgubila je na izborima – otkrilo se da je čelnik bio doušnik Stasija – ali Maaß je Merkelici pronašao posao zamjenice glasnogovornika u tranzicijskoj vladi. Kasnih devedesetih, natjecala se za parlament i dojmila tadašnjeg kancelara Helmuta Kohla, koji ju je imenovao ministricom za ženska pitanja i mlade u prvom kabinetu ujedinjene Njemačke. Brzo je učila. U idućoj Kohlovoj vladi postala je ministrica zaštite okoliša, a kasnije i zamjenica predsjednika CDU-a.

Stranački čelnici nisu ozbiljno doživljavali jednu od rijetkih žena u vrhu stranke, gdje se nije nalazilo ni mnogo osoba iz Istočne Njemačke. Kada su se Kohl i tadašnji glavni tajnik stranke Wolfgang Schäuble našli u središtu skandala zbog tajnog predizbornog fonda, Merkel nije imala milosti za svog dotadašnjeg mentora. Objavila je pismo u Frankfurter Allgemeine Zeitungu u kojem kritizira dvojac zbog nedostatka transparentnosti i tražeći reforme. Schäuble je bio prisiljen povući se s čela stranke, a njegovo mjesto preuzela je Merkel, otvarajući vrata za izbor za njemačku kancelarku pet godina kasnije. 'Momci sa zapada nikada nisu vjerovali da bi ih cura s istoka mogla tako tretirati. No ona zna kako se igra u politici', kaže jedan ugledni Berlinčanin.

Možda je podcijenjena i omalovažena, no Angela Merkel, sa svojom tihom, ali čeličnom snagom, i luteranskim zdravim razumom, čelnica je bez koje bi Europa bila u neredu, zaključuje Newsweek.