SANKCIONIRATI ZBOG NEPRAVILNOSTI

Cuccurin traži analizu stanja u pulskoj bolnici

20.09.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Čelnik Ladonje i nezavisni vijećnik u Skupštini Istarske županije Plinio Cuccurin izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da nezavisni vijećnici traže da se po hitnom postupku izradi analiza zdravstvenih, ekonomskih i organizacijskih aspekata poslovanja pulske Opće bolnice budući da su i nalazi nadzora HZZO-a pokazali na brojne nepravilnosti

'Ako se podaci o nepravilnostima u poslovanju, koje je tijekom nadzora utvrdio HZZO, pokažu točnima, zatražit ćemo smjenu Upravnog vijeća i ravnatelja', kazao je Cuccurin.

Naime, kako kaže, HZZO je za prošlu godinu utvrdio da je pokrivenost nabave javnim natječajima svega 41 posto, zaposlenih je 246 više od propisanog standarda po krevetu, a udio nezdravstvenih radnika od 28,8 posto je i najviši u Hrvatskoj, kao i prosjek korištenja bolničkog kreveta. 'Ravnatelj i pomoćnici primaju nezakonit dodatak na plaću, pojedinim dobavljačima plaćaju se predujmovi protivno zakonu, a pojedine županijske ustanove i lokalna samouprava duguju bolnici', naveo je neke od podataka.

Istaknuo je i ovom prigodom kako Ladonjini vijećnici nisu protiv gradnje nove bolnice, već prvenstveno za hitno poboljšanje kvalitete zdravstvenog liječenja te odgovorno i zakonito trošenje javnog novca ustvrdivši kako kvalitetu zdravstvene usluge ne čine četiri zida, nego u prvom redu zdravstveni kadrovi i organizacija poslovanja.
Naime, Ladonjini vijećnici traže od župana Jakovčića da naloži Upravnom vijeću bolnice da izradi sveobuhvatnu analizu poslovanja, koja bi uključivala i studiju izvedivosti nove bolnice, na temelju čega bi se zatim poduzele mjere za ostvarivanje kvalitetne i pravodobne zdravstvene zaštite stanovnika, kao i optimalnog poslovanja pulske bolnice. Podsjetio je i da se u Skupštini nije raspravljalo o stanju u pulskoj Općoj bolnici, iako je još u lipnju utvrđeno da će se o tome provesti rasprava, no do nje nije došlo. Stoga su Ladonjini vijećnici donijeli Zaključak o izradi analize stanja koji će uputiti u hitnu proceduru.