NEMA MIRA NA TAJLANDU

'Crvenokošuljaši' odbijaju evakuaciju

17.05.2010 u 14:51

Bionic
Reading

Oko 5.000 protuvladinih prosvjednika odbilo je poslušati poziv tajlandskih vlasti da napuste svoj logor u središtu Bangkoka, unatoč prijetnji slanja vojske.

Stanje je bilo mirno sredinom poslijepodneva, nakon isteka roka koji su vlasti dale prosvjednicima za evakuaciju ako ne žele dospjeti u zatvor. No napetost je i dalje vladala u četvrti u kojoj je u izgredima urbane gerile zadnjih dana poginulo 35 osoba, a više od 200 je ranjeno.

Vlasti već 24 sata putem televizije i letaka koje izbacuju iz zrakoplova, pozivaju 'crvene košulje' da napuste četvrt do 15.00 sati.

Napetost je dodatno pojačao jedan ministar koji je rekao da će vojska 'čim to bude moguće' silom rastjerati prosvjednike u toj turističko-poslovnoj četvrti prijestolnice.

Vojska je počela veliku akciju radi blokade 'crvene zone' kojoj želi prekinuti opskrbu vodom, strujom i hranom. Prosvjednici, odlučniji no ikad, pružaju otpor iza barikada načinjenih od bodljikave žice, guma polivenih benzinom i trske.

Ništa ne upućuje da bi se sukobi uskoro mogli završiti, unatoč velikom broju žrtava. U nedjelju je vlada odbila prijedlog čelnika crvenih košulja o posredovanju UN-a, ocijenivši da je kriza 'unutarnja stvar' monarhije.

Vlasti su u Bangkoku proglasile dva neradna dana, zatvorile su javne škole i prekinule javni prijevoz.