OBRAČUN NA POVJERENSTVU

'Crveni li se Kosor jer je bila desna ruka osumnjičenog ratnog profitera?'

05.09.2011 u 15:01

Bionic
Reading

Mandatno-imunitetno povjerenstvo odobrilo je zahtjev DORH-a i USKOK-a te skinulo imunitet bivšem premijeru Ivi Sanaderu kako bi se protiv njega mogao pokrenuti kazneni postupak za slučaj Hypo banke iz 1995.

Podsjetimo, Sanadera u tom slučaju USKOK tereti za ratno profiterstvo, odnosno zlouporabu položaja i ovlasti, pri čemu je nezakonito stekao 3,6 milijuna kuna.

Današnja odluka o skidanju imuniteta donesena je jednoglasno, no iako je praksa da sjednice MIP-a traju maksimalno pet minuta, ovaj put sjednicu je obilježila poduža rasprava koja se pretvorila u predizborno prepucavanje.

HDSSB-ovog Ivana Drmića zanimalo je zašto DORH ovaj put svoj zahtjev nije poslao pod oznakom tajnosti. 'Da li je razlog što smo optužnicu mogli već vidjeti u medijima ili je razlog što smo na stranici Wikileaks mogli vidjeti kako Bajić brifira strane veleposlanike o predmetima koji su u tijeku?

Da je ovo normalna država, već bi se pokrenuo postupak za razrješenje Bajića, no ova Vlada se ponaša više podvornički nego što se Pavelić za vrijeme NDH ponašao prema Hitleru', kazao je Drmić, no drugi članovi MIP-a su ga upozorili da je prema starom Zakonu o kaznenom postupku kazneni postupak započinjao istragom koja je bila tajna, dok prema novom ZKP-u, koji je na snagu stupio početkom rujna, kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice.

Da je slučaj Hypo bio temelj onog što se događalo kasnije, uvjeren je SDP-ov Arsen Bauk. 'Zanima me da li se premijerka Kosor crveni jer je godinama bila desna ruka osumnjičenog ratnog profitera? Da li ju je sram i da li je ostale kolege iz HDZ-a sram što su izabrani u Sabor na listi koju je vodio Sanader?', upitao je Bauk.

'Ne crvenim se nego sam ponosan što sam zastupnik HDZ-a. Siguran sam da je i predsjednica Vlade Kosor ponosna na ono što su ona i njena Vlada učinili u borbi protiv korupcije', odgovorio je Bauku HDZ-ov Damir Sesvečan, dodavši da je svatko osobno odgovoran za ono što čini.

'Ni vi u SDP-u, kao ni mi u HDZ-u ne možemo staviti ruku u vatru ni za jednog člana političke stranke', rekao je Sesvečan.

Odgovarajući Bauku, HDZ-ov Živko Nenadić podsjetio je kako je on jedan od utemeljitelja HDZ-a u Splitu, dodajući da 'ako je optužen jedan od čelnika HDZ-a, ne znači da je optužen i cijeli HDZ'.

'HDZ ima zasluge kakve nema nijedna druga stranka u povijesti Hrvatske. Mi smo morali rušiti vaš komunizam, naoružati Hrvatsku koju ste vi razoružali i obraniti je', kazao je Nenadić.

Međutim, Bauk mu nije ostao dužan ustvrdivši da je Sanader itekako bio simbol načina vladanja u RH.

'U ovoj optužnici sadržani su mnogi aspekti političkog djelovanja, ne samo 1995, nego i 2003. i 2004. Put kojim je krenula Kosor u ovom PR-ovskom smislu podsjeća na put Ive Sanadera - sve ovo otvaranje radova te pozivanje na bezgrešnost podsjeća na ono što je Sanader radio 2007. Želim da ne budete više slijepi i nekritički poslušni prema svojoj predsjednici te da u opozicijskom mandatu na tome više poradite', zaključio je Bauk.