EU ZGROŽEN

Crnogorski i albanski premijeri u Londonu superbogatašima nudili zlatne putovnice

18.11.2019 u 21:58

Bionic
Reading

Premijeri Crne Gore, Albanije i karipskog otoka Sveta Lucija bogatim su klijentima proteklog vikenda na konferenciji o globalnom državljanstvu u Londonu ponudili državljanstva svojih država u zamjenu za određene financijske doprinose u obliku novca ili investicija, što su dužnosnici EU-a ocijenili opasnim potezom

Kako piše britanski The Guardian, premijer Svete Lucije Allen Chastanet izjavio je pred tristotinjak bogataša i njihovih savjetnika u londonskom hotelu Rosewood, okupljenih na konferenciji o globalnom državljanstvu, da je gospodarska misija njegove zemlje 'traganje za bogatim pojedincima kojima će osigurati udobno mjesto za život'.

Chastanet je pritom naveo da će u zamjenu za 100.000 dolara podnositelji zahtjeva dobiti državljanstvo njegove države u roku od tri mjeseca. Uz to je predviđena tzv. zlatna putovnica, a koja uključuje bezvizno putovanje u 145 država svijeta, uključujući Veliku Britaniju, zemlje Schengena, Hong Kong i Singapur.

Slične projekte su nakon Chastaneta predstavili albanski premijer Edi Rama te crnogorski premijer Dušan Marković.

Porezni odmor

Crnogorski premijer predstavio je politička i gospodarska dostignuća vlade svoje zemlje, strateške razvojne prioritete i 'Projekt stjecanja crnogorskog državljanstva'. Rama je pak prezentirao investicijski program kojim potencijalnim ulagačima obećava 10-godišnji porezni odmor, što zapravo znači da bi mogući investitori u albansko gospodarstvo tijekom razdoblja od deset godina bili oslobođeni plaćanja poreza. Šef albanske vlade pritom je podsjetio da je Albanija službeni kandidat za pristupanje Europskoj uniji, što bi njezinim budućim državljanima omogućilo život i rad unutar EU-a.

Na skupu u londonskom hotelu sa sličnim ponudama sudjelovale su i delegacije Malte, Cipra te Antigue i Barbude.

Podsjetimo, Malta se nedavno našla u središtu skandala nakon što je prodala državljanstvo petorici međunarodnih kriminalaca, među kojima je i Anatolij Hurgin, nekadašnji časnik izraelske vojske i vlasnik tvrtke za kibernetičku špijunažu, a kojeg Sjedinjene Države i Izrael traže zbog prijevara, krijumčarenja i pranja novca.

Cipar se pak našao na udaru Europske komisije zbog nedavne prodaje državljanstva odbjeglom malezijskom biznismenu Jhou Lowu, ali i projekta prema kojem su po cijeni od šest milijardi dolara prodali ukupno 4000 putovnica.

Packe EU-a

Novoizabrana potpredsjednica Europske komisije Vera Juorova ocijenila je kako je ovaj sustav kupnje državljanstva vrlo opasan i rizičan jer omogućuje slobodno kretanje kroz EU. Pritom je naglasila da Unija ne smije postati utočište za kriminalce i sigurna zona za korupciju i prljavi novac.

'Ako imate mnogo novca, to ne znači da biste odmah trebali imati sve pogodnosti Europske unije. Ako osoba dobije državljanstvo jedne države članice EU-a, to znači da je dobila i državljanstvo svih ostalih članica zajednice. Iako ne možemo zabraniti ovakve događaje, na razini EU-a želimo više transparentnosti o tome kako se dodjeljuju državljanstva, ali i veću suradnju zemalja članica', zaključila je Juorova.

Konferenciju je, inače, organizirala konzultantska kuća Henley & Partners, specijalizirana za državljanstva i poslovna ulaganja, a koja ističe kako će program imati posebnog odjeka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tvrtka je dosad već zaradila milijune dolara na prodaji putovnica, a kao uvodne govornike za ovu konferenciju odabrala je nekadašnjeg ravnatelja CIA-e Davida Petraeusa te Nilsa Blythea, nekadašnjeg šefa komunikacija središnje banke Ujedinjenog Kraljevstva, Engleske banke.