U PODGORICI

Crnogorci uhvatili napadača na novinarku Vijesti

13.03.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Crnogorska policija uhitila je napadača na novinarku neovisnog dnevnika Vijesti Oliveru Lakić, koji ju je prošle srijede napao ispred ulaza u zgradu u kojoj stanuje i nekoliko je puta udario po glavi, objavljeno je u utorak u Podgorici

Akcija u kojoj je uhićen 29-godišnji Ivan Bušković iz Podgorice izvedena u ponedjeljak navečer u suradnji s tužiteljstvom, izjavio je direktor Uprave policije Božidar Vuksanović, dodajući da je novinarka Lakić sa sigurnošću prepoznala uhićenika kao osobu koja ju je napala.

U službenom policijskom priopćenju, osim imena, ne navodi se tko je napadač, motivi napada ni tko bi mogao stajati iza napada. Neslužbeni izvori iz tužiteljstva kažu da istraga to tek treba utvrditi.

Novinarka Olivera Lakić 9. ožujka navečer izašla je iz redakcije neovisnog dnevnika Vijesti i automobilom se uputila prema stanu. U trenutku dok je otključavala ulazna vrata stambene zgrade napao ju je nepoznati muškarac i nekoliko je puta šakom udario po glavi, zbog čega je nakratko izgubila svijest, stoji u policijskom priopćenju. Po pisanju medija, nagađa se da bi razlog napada mogla biti serija tekstova te novinarke o duhanskoj mafiji u Crnoj Gori.

Crnogorski novinari već nekoliko dana prosvjeduju ispred zgrade vlade i policije, a u ponedjeljak su predstavnici neovisnih medija Delegaciji Europske unije (EU) u Crnoj Gori uručili prosvjedno pismo za predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i povjerenika za proširenje EU-a Štefana Fuelea kojim europske dužnosnike žele upozoriti na stanje medijskih sloboda u Crnoj Gori.

Novinarka Olivera Lakić priopćila je u utorak da iz sigurnosnih razloga privremeno odlazi iz novinarstva kako bi, kako je rekla, zaštitila svoju obitelj.

Crnogorski premijer Igor Lukšić izrazio je pred zastupnicima parlamenta zadovoljstvo učinkovitošću istražnih tijela na razrješenju tog slučaja, dodajući kako nitko nema pravo činiti pritisak na novinare i sputavati istraživačko novinarstvo.