AUTOCESTA BAR -BOLJARE

Crnogorci pregovore s Aktorom počinju u četvrtak

15.03.2010 u 16:45

Bionic
Reading

Povjerenstvo crnogorske vlade za izgradnju autocesta započet će u četvrtak službene pregovore s grčko-izraelskim konzorcijem Aktor HCH, drugorangiranim na tenderu za gradnju autoceste Bar-Boljare

Iz crnogorske vlade je najavljeno da bi, nakon diskvalifikacije Konstruktora,ti pregovori mogli uspjeti jedino pod uvjetom da grčki Aktor spusti cijenu izgradnje.

Grčko-izraelski konzorcij je za cjelokupnu autocestu ponudio cijenu od 3,92 milijardi eura uz sudjelovanje države od 2,78 milijardi eura. Ta ponuda je za oko milijardu eura veća od one koju je dao Konstruktor.

Iz Aktora, međutim, poručuju da će početak gradnje ovisiti o spremnosti multilateralnih financijskih institucija i banaka poput EBRD i EIB da financiraju taj projekt.

Pregovori s grčko-izraelskim konzorcijem počinju točno godinu nakon što su otvorene financijske ponude za autocestu.

Vlada je, nakon što je odlučila na pregovore pozvati Aktor-HCH, odredila da se s njima razgovara mjesec dana. Tom konzorciju bit će dano dva mjeseca da osigura nužna financijska jamstva i zaključi ugovore.

Vlada je u siječnju već razgovarala s tim kompanijama, ali neslužbeno, jer je Konstruktor još bio u igri.

Ministar prometa, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar izjavio je nedavno da očekuje će grčko-izraelski konzorcij sigurno sniziti svoju novčanu ponudu za izgradnju autoceste Bar-Boljare.

"Sve što smo učinili do sada, nakon dva održana kruga pregovora s Grcima, upućuje na zaključak da ćemo se oko pravnih elemenata i Koncesijskog ugovora lako dogovoriti. Grci su u razgovorima izrazili spremnost sniziti financijsku ponudu. Za koliko - vidjet ćemo", kazao je Lompar.

Ako Grci ne smanje financijsku ponudu za izgradnju autoceste, vlada može otvoriti zamrznute ponude, odnosno one koje su prethodno dostavljene bez financijskih elemenata.

Kao što je poznato, ponuda austrijske Alpine je zamrznuta, a listu izvornih ponuđača sačinjavaju Aktor-HCH, Konstruktor, Alpina i Štrabag.

U crnogorskoj javnosti smatra se da se ponuda grčko-izraelske kompanije može korigirati, ali je i pitanje koliko je ekonomski logično da se cijena smanji za skoro trećinu da bi bila na razini one koju su ponudili Hrvati.