pokrenuta istraga

Crno tržište: Na internetu se prodaju krivotvorene potvrde o cijepljenju

03.06.2021 u 13:49

Bionic
Reading

Policija u bavarskom Straubingu pokrenula je istragu zbog nestanka naljepnicama cjepiva koje se lijepe u knjižice cijepljenja, a pretpostavlja se da bi naljepnice mogle završiti na crnom tržištu gdje u posljednje vrijeme buja prodaja krivotvorenih propusnica o cijepljenju

Policija je u međuvremenu pretražila stanove dvojice osumnjičenih, ali nije pronašla nestale naljepnice.

Naljepnice se odnose na cjepivo Johnson&Johnson, koje je posebno omiljeno kod krivotvoritelja potvrda o cijepljenju jer se radi o cjepivu koje zahtijeva samo jedno cijepljenje.

Uvođenjem olakšica za osobe koje su potpunosti cijepljene povećao se i broj krivotvorenih potvrda i unosa u knjižicu cijepljenja.

Postupnim otvaranjem ugostiteljskih i kulturnih objekata, koji još uvijek u najvećim dijelovima zemlje posjet povezuju s negativnim testom ili potvrdom o cijepljenju, povećala se i potražnja za potvrdama.

Prema podacima javnog servisa ARD, krivotvorene potvrde se mogu preko interneta nabaviti već za 100 eura.

U Njemačkoj još nisu u opticaju digitalne potvrde o cijepljenju, a postojeće, a riječ je o unosu u knjižicu cijepljenja ili o potvrdi na listu papira, lako je krivotvoriti, smatraju stručnjaci Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA), lako krivotvoriti.

U Koelnu je formirana posebna istražna postrojba policije pod nazivom "Stempel" (pečat), koja istražuje prijevare vezana uz krivotvorene potvrde o cijepljenju.

Jedan liječnik iz Koelna je prijavio krađu svog pečata nakon što su ga poznanici upozorili da se u grupama na platformi za komunikaciju Telegram pojavile potvrde o cijepljenju s pečatom njegove ordinacije.

ARD prenosi mišljenje stručnjaka za kibernetičku sigurnost, koji zamjera njemačkim vlastima da su predugo nedjelotvorne kada su u pitanju kriminalne skupine koje preko Telegrama nude krivotvorene potvrde.