APEL AKCIJE MLADIH

'Crne slutnje postaju realnost'

20.06.2011 u 21:12

Bionic
Reading

'Hoće li ulaskom u EU konačno početi vrijediti standardi zaštite okoliša i zdravlja građana primjereni civiliziranom društvu ili ćemo i dalje biti zadnja rupa na svirali? Današnja nesreća u rafineriji nafte Sisak samo je jedan od pokazatelja kakve se opasne ekološke bombe nalaze u našim dvorištima', poručuju iz Akcije mladih

'Nekontrolirani požar, evakuacija stanovništva blizu postrojenja te panične reakcije kakve smo danas mogli vidjeti s lica mjesta, najmanje su zlo koje nam se može desiti i u principu su idealan scenarij s minimalnom štetom s obzirom na činjenicu kakve scenarije katastrofe možemo očekivati iz naših zastarjelih i neodržavanih rafinerija kao što su Sisak i Urinj.

Ovaj plamen koji raspiruju tone sirove nafte iz postrojenja rafinerije u Sisku samo je još jedan od dokaza koliko je stvarno uloženo u 'modernizaciju' ovih ubojica iz predgrađa u zadnjih 20 godina države, INA-e i MOL-a. Bilo je samo pitanje vremena kada će doći do prvih nesreća i katastrofa. Na primjeru rafinerije Sisak, ne možemo se oteti 'crnim mislima' kako bi se ovakav tip katastrofe odrazio i na osnovnu gospodarsku granu na Kvarneru – turizam, i kakve bi 'uspomene' s Jadrana, svojim kućama, odnijelo 200.000 gostiju.

Nevjerojatna je činjenica da unatoč jasnim propustima u radu, neispravnim i zastarjelim postrojenjima, skoro svakodnevnim prekoračenjima dopuštenih emisija raznih plinova, ovakva postrojenja, kao što su rafinerija u Sisku i Urinju, i dalje ne samo da imaju sve potrebne dozvole za rad, nego i potpunu zaštitu institucija, kao što su Zavodi za javno zdravstvo i Ministarstvo okoliša, čiji bi osnovni posao trebala biti zaštita građana, a ne kapitala.

Još nevjerojatnija činjenica je da, bez obzira na trenutačne katastrofalne rezultate kvalitete zraka i realne prijetnje na zdravlje građana u gusto naseljenim mjestima koje okružuju ove rafinerije, naša Vlada na čelu s Jadrankom Kosor izgradnju koking postrojenja u sklopu rafinerije Urinj u Kostreni proglašava projektom od državnog značaja i to prije odluke o Studiji utjecaja na okoliš. Upravo na taj način stvara pritisak na članove komisije te lokalnu zajednicu i građane dovodi pred gotov čin i to sve protivno Zakonu o zaštiti okoliša, koji gradnju bilo kakvih industrijskih postrojenja izričito zabranjuje na lokacijama s III. najlošijom kvalitetom zraka.

Ovakav način rada, nemara, zaobilaženja zakona i podilaženja kapitalu nauštrb sigurnosti i zdravlja građana je nedopustiv i sigurno je jedan od glavnih uzroka današnje nesreće u Sisku', drže u Akciji mladih te šalju poruku INA-i, MOL-u, ostalim neodgovornim zagađivačima i svim nadležnim institucijama da će svim sredstvima nastaviti borbu protiv nezakonitog i po građane opasnog rada svih potencijalno opasnih ekoloških postrojenja, sve dok svima koji štite ovakav način rada ne bude jasno da za svoje neodgovorne i protuzakonite postupke moraju odgovarati.