kako dalje?

Crne prognoze: Temperatura će porasti za pet stupnjeva, a more za više od dva metra

23.05.2019 u 21:23

Bionic
Reading

Klima je među prioritetima većine država, no čini li se zaista dovoljno da se klimatske promjene barem ublaže, ako ne i zaustave? O ovoj su temi govorili u emisiji Tema dana, Branko Grisogono, s Geofizičkog odsjeka PMF-a, Zagreb i Ivan Guttler iz DHMZ-a

Guttler je rekao kako na deklaratornoj razini postoji prepoznavanje problematike svih svjetskih čelnika. Naglašava kako danas nitko od svjetskih čelnika ne može reći da nije upoznat s problemom klimatskih promjena.

'Države donose dokumente i zakone, ali s druge strane te iste države financiraju fosilnu industriju, što nije kompatibilno s prvim djelom priče. Grisogono govori kako smo spremni znanstveno i tehnološki za iskorak glede zaštite klime, ali politički i moralno čovječanstvo nije spremno za to. Mi ćemo uskoro imati godinu koja će biti 1,5 stupnjeva toplija od uobičajene, no mi smo u svijetu koji je na putanji zatopljenja od pet stupnjeva do kraja stoljeća', rekao je.

Grisogono govori kako kada bi se ostvarilo zatopljenje za pet stupnjeva, da bi to značilo sasvim drugačiji svijet od ovog danas.

'Većina koraljnih grebena bi nestalo, razina mora bi bila viša dva metra od trenutne. Bilo bi puno više bolesti, ratova i pomicanja biljnih i životinjskih vrsta u hladnije krajeve. Jednostavno rečeno, mi ništa ne bismo ostavili mlađim generacijama za budućnost', naglasio je.

Najveći problem je prekomjerna produkcija plinova staklenika, rekao je Grisogono i dodao kako Hrvatska ima velikih problema s energetikom, ribarstvom, turizmom, ali zadnjih se godina poljoprivreda počela boriti s problemom klimatske krize.

Guttler je naglasio kako se na svim mjernim postajama pokazuje trend zagrijavanja.

'Imamo povećanje toplih ekstrema i smanjenje hladnih. Mi ćemo imati godine sa snijegom u Zagrebu, ali će one biti rjeđe. Imati ćemo svijet za puno više temperature, za sušna razdoblja i ekstremne oborine i puno manje niskih temperatura'.

Grisogono govori kako je jedna od važnih prijetnji podizanje razine mora koja se posebno odnosi na niske obale.

  • +3
Oluja u Italiji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/Marko Korosec/Solent News