MICHELE BACHMANN:

'Crne obitelji stabilnije u ropstvu nego pod Obamom'

11.07.2011 u 12:06

Bionic
Reading

Michele Bachmann sve je išlo od ruke. Miljenica američkog konzervativnog pokreta Tea Party, koja dijeli titulu najomiljenijeg kandidata republikanaca za predsjedničke izbore 2012. s Mittom Romneyjem, dosad je uspijevala izbjeći zamke u koje je upala Sarah Palin tijekom kampanje 2008. godine

Proteklog vikenda, međutim, ta kongresnica iz Minnessote upala je u jamu iz koje će se teško izvući, a sve zbog – ropstva. Čini se da nije vidjela što joj je na putu. Prošlog tjedna postala je prva republikanska kandidatkinja koja je potpisala 'Obiteljski zavjet', dokument koji je sastavila skupina kršćanskih evangelista u Iowi, jednoj od ključnih država američkih izbora.

Bachmann se zavjetovala štititi svetost braka i obitelji, otvoreno se suprotstavljajući gay brakovima. Ima petero djece, a na povremenu skrb uzimala ih je još 23.

Detalji 'Obiteljskog zavjeta' prvo su se pojavili na blogosferi, pa tako i onaj koji se tiče ropstva. 'Ropstvo je imalo katastrofalan utjecaj na afroameričke obitelji, pa ipak, nažalost, dijete rođeno u ropstvu u 1860-ima imalo je više izgleda da ga podignu majka i otac u kućanstvu dvaju roditelja, nego što to ima afroamerička beba rođena nakon što je prvi Afroamerikanac postao predsjednik SAD-a', citirao je Politico.com.

Općenito, za američkog političara nije dobra ideja da načinje temu ropstva, ako nije dobro proučio stvari i iznimno je uvjeren u ispravnost svoje poruke.

Nakon objavljivanja navedenog dijela republikanskog dokumenta, na Bachmann se obrušila gomila kritika. 'S obzirom na to da su obitelji u ropstvu redovito bile razdvajane zbog prodaje ljudi i da su gospodari često silovali svoje robove, ovo nije moglo biti uvredljivije nego što jest. Kada će republikanci pitati Afroamerikance slažu li se oni s tim da se pitanje ropstva poteže kako bi se osigurali jeftini politički bodovi? Ovo mora prestati', poručila je Cheryl Contee na političkom blogu Jack & Jill Politics.

Nakon mnoštva sličnih komentara na internetu, grupa iz Iowe koja je sastavila dokument izbacila je paragraf o ropstvu. No šteta je učinjena, jer su Michele Bachmann i njezin kolega, republikanski predsjednički kandidat Rick Santorum, potpisali originalnu verziju.

Ispostavilo se, kako je prvo uočio Nate Silver iz New York Timesa, da je sporna tvrdnja o crnim obiteljima potekla iz istraživačkog rada Instituta za američke vrijednosti, a odnosi se na razdoblje 1880-1910. i nema nikakve veze s ropstvom kao takvim.