POVIJEST IDE UNATRAG

Crnci se vraćaju na jug

27.03.2011 u 12:46

Bionic
Reading

Nekada su odande bježali u nove i bolje prilike na sjeveru SAD-a, no danas se afroamerička populacija vraća svojim zemljopisnim korijenima. Na jug migriraju prije svega obrazovani i mlađu ljudi, i to u područja na kojima uglavnom žive bijelci

Atlanta je skinula Chicago s drugog mjesta gradova s najgušćom afroameričkom populacijom. New York je još uvijek na vrhu liste, ali bi se i to uskoro moglo promijeniti s obzirom da sve veći broj crnaca napušta Veliku Jabuku u potrazi za kvalitetnijim i jeftinijim životom. Svima je pravac isti – negdje na jug, u regiju SAD-a koja ih je nekada s rasističkim guštom otjerala u države poput Michigana, Illinoisa ili Pennsylvanije

'Ideja sjevera sa svojim gradovima i obećanom zemljom odigrala je važnu ulogu u životu Afroamerikanaca, njihovoj kulturi i povijesti, no sada polako nestaje', riječi su profesora povijesti Clementa Pricea. Urbano iskustvo im sve manje postaje važno, kaže dalje Price.

Na američkom jugu je nekada živjelo 90 posto ukupne crnačke populacije u zemlji, sve to prije tzv. velike migracije na početku 20. stoljeća kada su obitelji kolektivno napustile kraj zadojen diskriminacijom i rasizmom. No crnci se danas vraćaju, ne da bi ponovno nastanili svoja povijesna ishodišta. Naprotiv, uglavnom dolaze u razvijene prigradske zone gdje živi pretežno bjelačko i obrazovano stanovništvo. Oni pak koji se vraćaju na rodnu grudu uglavnom to čine zbog siromaštva i nesnalaženja gdje god da su se već prethodno zaputili. Statistika k tome kaže da se radi o mladoj generaciji Afroamerikanaca, između 21 i 40 godina, od kojih svaki četvrti ima završen neki fakultet. Primjera radi, prosjek lokalnog južnjačkog crnačkog stanovništva je da svaki šesti ima diplomu.

U posljednjih pedeset godina nijednom normalnom crncu ne bi palo na pamet vratiti se u 'Čiča Tominu kolibu', ali danas se stvar stubokom mijenja. Crnačka je populacija narasla za 11 posto po metropolitanskim područjima juga, no to je još uvijek daleko iza natalitetnog progresa Hispanoamerikanaca. U protekloj dekadi brojčano su pojačani za 43 posto.

Pastor Ronald Peters koji se preselio iz Pittsbourgha u Atlantu vidi sve te promjene kao izvor novog ponosa za crnce. 'Jedna od stvari koju sam očekivao za cijelog svog života je da vidim novi jug. To je to. Novi jug predstavlja novu zajednicu koja je otvorena za svakoga', veli velečasni kojem su se ispunili snovi.