ODMOR PRIJE SVEGA

Crna Gora zabranila rad nedjeljom. Kažu da time unapređuju položaj radnika i ekonomsku situaciju države

24.06.2019 u 18:18

Bionic
Reading

Zastupnici u Skupštini Crne Gore usvojili su prošli tjedan izmjene i dopune Zakona o unutarnjoj trgovini kojim je predviđeno da trgovine i supermarketi ne mogu raditi nedjeljom, a ovaj zakon će se početi primjenjivati tek od jeseni

Kako pišu crnogorski mediji, tamošnja vlada je početkom ožujka ove godine utvrdila predložene izmjene i dopune zakona kojim se zabranjuje trgovina na veliko i malo nedjeljom i praznicima, osim u prodajnim objektima ili mjestima u kojima je to potrebno zbog osiguravanja životnih potreba građana.

Crnogorska Skupština usvojila je amandman kojim su propisane vrste prodajnih objekata koji će imati mogućnost rada nedjeljom i praznicima, među kojima su apoteke, specijalizirane prodavaonice ili kiosci za prodaju kruha, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, tiska i sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme.

Nedjeljom i praznicima moći će raditi i benzinske crpke i prodavaonice na malo u sklopu crpki, tržnice, štandovi, vitrine i automati izvan tržnica i pokretne prodavaonice, kao i prodavaonice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja autobusnih i željezničkih postaja, aerodroma i luka.

Donošenje ovog zakona ima za cilj unapređenje položaja radnika u Crnoj Gori.

'Na ovaj način utječemo pozitivno na opće ekonomske aktivnosti, na kvalitetu života pojedinca, obitelji i društva. Kako priroda posla i organizacije rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedjeljom, uvođenjem neradne nedjelje neće se ugroziti prihodi trgovaca, s obzirom na to da će se isti preliiti na ostale dane', stoji u službenom priopćenju.