DRAMATIČNA SITUACIJA

Crna Gora: stanje kritično zbog poplava

03.12.2010 u 16:16

Bionic
Reading

Situacija u Crnoj Gori zbog nezapamćenih poplava dramatična je u petak i na jugu i na sjeveru države, a više od 2.000 ljudi i veliki dio stočnog fonda evakuirani su iz područja koja su najjače ugrožena poplavama

Najkritičnije je u Ulcinju, gdje i dalje postoji bojazan od devastacije Velike plaže, duge 14 kilometara, te otoka Ada Bojana, kao i u Zeti, priobalju Skadarskog jezera.

Većina magistralnih putova je zatvorena za cestovni promet, a meteorolozi unatoč prognozama o smanjenju padalina, ne predviđaju uskoro poboljšanje hidrološke situacije.

Kako je priopćilo ministarstvo unutarnjih poslova, stanje u Ulcinju je krajnje zabrinjavajuće.

'Stanje se pogoršava iz sata u sat. Najkritičnije je u selima koja su potopljena. Dotok voda iz Albanije je tolik da ne dopušta 'pražnjenje Skadarskog jezera u rijeku Bojanu, kojoj jako jugo ne dopušta otjecanje u more. Na ušću Bojane, vikend kućice i restorani su pod vodom', ističu u ulcinjskom kriznom stožeru, dodajući kako se 'krajnjim naporom brane nasipi koji će, ako popuste, stvoriti još jedan tok Bojane i nanijeti nezamislive štete'.

U Zeti, priobalju Skadarskog jezera, preko 1.000 osoba je već evakuirano, a službi spašavanja pomaže i vojska. Zdravstvene i veterinarske ekipe su na terenu, jer uslijed izlijevanja fekalnih voda prijeti epidemija zaraznih bolesti.

'Sva su sela u Zeti ugrožena. U svaku kuću je ušla voda – situacija ne može biti gora', poručuju iz općinskog kriznog stožera. 'Ljudski životi, na sreću, nisu ugroženi, ali je materijalna šteta ogromna', rekao je novinarima ministar u crnogorskoj vladi Rifat Husović. Prema njegovim riječima, nekim kućanstvima ne može se prići tako da nije moguće napraviti valjanu procjenu te će trebati pričekati da se voda povuče, dok je pomoć u hrani, vodi, gorivu, plinskim bocama i sličnim potrepštinama osigurana.

Na većini magistralnih i regionalnih cesta u Crnoj Gori ima vode i odrona pored rijeka i kamenih kosina, pa se vozačima savjetuje oprezna vožnja.

Auto moto savez Crne Gore (AMC CG) je priopćio da je na magistralnoj cesti Podgorica-Virpazar-Bar promet u prekidu za osobna vozila. U prekidu je i magistralna cesta prema Srbiji, kao i prema Albaniji kod Ulcinja.

Iz Hidrometeorološkog zavoda najavljeno je da će padaline u Crnoj Gori prestati u subotu u večernjim satima, ali se ne predviđa da će se uskoro poboljšati hidrološka situacija.