TRUMPOVA RAMPA

Crna Gora još neće u NATO, a ka' će ne znamo

08.03.2017 u 06:36

Bionic
Reading

Unatoč najavama crnogorskih vlasti kako će ratifikacija ulaska Crne Gore u NATO biti na dnevnom redu američkog Senata, ulazak naših susjeda u Sjevernoatlantski savez još nije stigao na raspravu. Prema pisanju crnogorskih medija, jedan od razloga izostanka s dnevnog reda moglo bi biti pismo oporbenog Demokratskog fronta Steveu Bannonu, savjetniku američkog predsjednika Donalda Trumpa, u kojem su zatražili zaustavljanje pridruživanje Crne Gore tom vojnom savezu

Američki Senat danas raspravlja o nekoliko rezolucija, a unatoč tome što dnevni red nije pretrpan senatori neće razmatrati crnogorski ulazak u NATO.

Prema pisanju portala In4s, neuvrštavanje ulaska Crne Gore u NATO na dnevni red znači kako postoji blokada s najviših instanci Trumpove administracije, a moguće je i da će biti još više republikanskih senatora spremnih pažljivije razmotriti nove činjenice koje su im dostavili članovi crnogorske oporbe.

Čelnici oporbe iz redova Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević su, naime, Steveu Bannonu ovih dana uputili pismo u kojem su zatražili zaustavljanje crnogorskog ulaska u NATO, tražeći da Senat glasa protiv prijema u vojni savez. U pismu se navodi kako je administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame prošlog rujna dala netočne činjenice o spremnosti Crne Gore da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu, dodajući kako ta zemlja nije ispunila uvjete za članstvo te kako nije u stanju osigurati vlastitu sigurnost.

Pritom su dvojica oporbenih čelnika pozvali Bannona da dobije jasniju sliku situacije prije nego što Senat izglasa konačno odobrenje.   

'Crnogorsko društvo nema jedinstven stav kada je riječ o ulasku u NATO, kao što je to netočno tvrdila bivša administracija u Washingtonu. U stvarnosti, Crna Gora nije ispunila kriterije za prijem u Sjevernoatlantski savez stoga što nije osigurala vlastitu unutarnju stabilnost i demokratski sustav', stoji u Mandićevom i Kneževićevom pismu.

Demokratski front se kategorički protivi ulasku Crne Gore u NATO, a nakon nedavnog boravka svojih čelnika u Moskvi, ta politička koalicija Nove srpske demokracije, Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije Crne Gore i Demokratske stranke jedinstva najavila je održavanje tzv. narodnog, alternativnog referenduma građana o tom pitanju.

Za dan referenduma predložen je 24. ožujka, na dan početka godišnjice bombardiranja Savezne Republike Jugoslavije, a Mandić i Knežević su iznijeli i ideju stvaranja zajedničke rusko-američke skupine koja bi kontrolirala referendum.