HRVATSKA 'NA GRANICI'

Crna Gora je najstabilnija zemlja na Balkanu

02.08.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Najstabilnija zemlja na Balkanu je Crna Gora, dok se tri mjesta iza nje nalazi Hrvatska, i to u grupi graničnih zemalja naspram Srbije kao zemlje 'u opasnosti' od izbijanja kaosa, prenosi Mondo.rs klasifikaciju američkog magazina za vanjsku politiku Foreign Policy

U grupi zemalja u opasnosti od izbijanja kaosa je i BiH, dok je većina država Europske unije u kategoriji stabilnih, a tu su i Japan i SAD.

Temeljem 12 kriterija uzetih u obzir prilikom klasifikacije država, Kina i Rusija su na listi za 2010. godinu, kao i Srbija, svrstane u kategoriju država 'u opasnosti'.

Foreign Policy u suradnji s Fondom za mir od 2005. godine redovno objavljuje listu najstabilnijih i najorganiziranijih zemalja uzimajući u obzir 12 parametara - od odljeva stanovništva do ekonomske situacije u zemlji, stanja ljudskih prava i sigurnosnih prijetnji i drugih.

Ove godine analizirano je 177 zemalja, a 60 njih svrstano je u red najnestabilnijih. Naime, zemlje su razvrstane u pet kategorija - kritične, u opasnosti, granične, stabilne i najstabilnije.

Najstabilnije zemlje na svijetu su skandinavske države - Norveška na prvom mjestu, zatim Finska i Švedska, a slijede ih Švicarska, Republika Irska, Danska, Novi Zeland i Australija.

Uvjerljivo najnepovoljnija država za život je Somalija, a u grupi 'kritičnih' slijede je također afričke države - Čad, Sudan, Zimbabve i DR Kongo.

Tik ispred njih nalaze se azijska krizna područja - Irak i Afganistan.