SRBIJI ZRAKOPLOVE

Crna Gora dala Sloveniji podmornicu

15.04.2010 u 20:38

Bionic
Reading

Crna Gora je ustupila Sloveniji svoju podmornicu tipa P-911, koja će biti upotrijebljena kao muzejski eksponat, a ugovor o tome u četvrtak su u Podgorici potpisali ministri obrane dvije države Boro Vučinić i Ljubica Jelušič

Vučinić je podsjetio da su Crna Gora i Slovenija još krajem prošle godine potpisale bilateralni sporazum o suradnji, ističući da je iskustvo Ljubljane osobito značajno za ostvarenje crnogorskih euroatlantskih ciljeva te i zbog toga što Slovenija aplicirala da Crnoj Gori bude kontakt zemlja za prijem u NATO.

Vojni ministri dvije države su se složili da je regionalna suradnja prioritet u djelovanju vojnih i sigurnosnih službi.'Sve zemlje zapadnog Balkana trebaju naći svoje mjesto u NATO savezu, kao što trebaju biti i u Europskoj uniji. To je najbolji način da regija, koji je u prethodnom razdoblju bila izrazito prepoznata kao nestabilna, bude trajno stabilna', rekao je Vučinić.

Crna Gora je u srijedu ustupila Srbiji šest zrakoplova tipa G-4, a zauzvrat dobila uređaje za noćno polijetanje i dio vlasništva u poduzeću 'Prvoborac' u Herceg Novom. Na pitanje novinara u koje svrhe će Srbija koristiti zrakoplove koje joj je ustupila Crna Gora, crnogorski ministar odbrane je rekao da će to biti korišteno za potrebe sustava obrane Vojske Srbije.

'Napravili smo dobar posao. U Crnoj Gori nemamo više u upotrebi zrakoplove, imat ćemo helikoptere. Srbiji to može koristiti, a zauzvrat Crna Gora dobiva u odgovarajućem iznosu imovinu koja je za nas interesantna', rekao je Vučinić novinarima.