ZARAZA NE JENJAVA

Crna Gora zbog koronavirusa u 'crvenoj zoni' američkog State Departmenta; cjepivo doniraju bratske zemlje s istoka

23.02.2021 u 15:38

Bionic
Reading

U Crnoj Gori, zemlji s oko 620.000 stanovnika, prema posljednjim podacima aktivno je 8295 slučajeva zaraze koronavirusom, što znači da je trenutno zaraženo oko 1,3 posto ukupne populacije. Crna Gora našla se na listi država za koje je SAD odredio četvrti, najviši stupanj upozorenja građanima da ne putuju ondje zbog loše epidemiološke situacije

Podgorički portal Cafe del Montenegro (CfM) navodi da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori alarmantna - broj novooboljelih se ne smanjuje, a zabrinjava porast broja smrtnih slučajeva. Američki State Department izdao je, temeljem obavijesti Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), još 16. veljače upozorenje 4. stupnja za svoje državljane: Ne putujte u Crnu Goru.

Time je Crna Gora postala 'opasna za život', sa Srednjoafričkom Republikom, Afganistanom, Irakom, Alžirom, Bolivijom, Bocvanom, Mjanmarom te Otocima Turks i Caicos.

Crnogorski portal konstatira da je tamošnji sustav odavno u 'crvenoj zoni'. Direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić najavljuje da mjere protiv širenja zaraze mogu biti samo rigoroznije te poziva građane da se pridržavaju propisanih mjera.

Popunjenost bolničkih kapaciteta od 67,9 posto bio je jedan od glavnih razloga za uvođenje strogih mjera. Na snazi je policijski sat od 21 do 5 sati, obustavljen je putnički međugradski prijevoz od petka do ponedjeljka, a ugostiteljski objekti i trgovine rade od 7 do 18 sati. Zbog pogoršane situacije mjere su još strože u Budvi i Tivtu, u kojima su zabranjeni javni skupovi i sve sportske aktivnosti, zatvorene su škole i trgovine neprehrambenim uslugama - kozmetički i frizerski saloni, kladionice, trgovine obućom i odjećom, tržni centri... Stanovnicima Budve i Tivta preporučeno je da ne napuštaju teritorij svojih općina osim iz opravdanih razloga.

Ana Brnabić u Crnoj Gori Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Na jučerašnji dan Crna Gora raspolagala je sa svega 2000 doza cjepiva Sputnjik V, a riječ je o donaciji susjedne Srbije koja također bilježi alarmantan porast broja novozaraženih. Srpska premijerka Ana Brnabić osobno je uručila doze u Crnoj Gori 17. veljače, ističući da je cilj donacije - uz zdravlje crnogorskog stanovništva - 'otvaranje novog poglavlja u odnosima dviju bratskih i prijateljskih država'.

Cijepljenje je započelo u domovima za starije osobe, a nastavljeno u zdravstvenim ustanovama. Prema podacima crnogorskog Sindikata zdravstva, gotovo 30 posto zdravstvenih djelatnika bilo je zaraženo, a ne raspolažu preciznim brojem preminulih. Predsjednik Sindikata Vladimir Pavićević izvijestio je da je najmlađi zdravstveni djelatnik koji je preminuo od koronavirusa imao 35 godina.

  • +12
Koronavirus u Crnoj Gori Izvor: EPA / Autor: BORIS PEJOVIC

Crnogorska ministrica zdravstva Jelena Bojović Borovinić najavila je da će do kraja tjedna stići 30.000 doza cjepiva Sinopharma doniranih iz Kine te još pet tisuća doza Sputnjika V dok bi do kraja ožujka trebalo stići 50.000 doza kupljenog ruskog cjepiva. U istom razdoblju putem programa Covax očekuje se između 21.000 i 29.000 cjepiva AstraZenece. Ministrica je najavila i da će se raditi na otvaranju još jednog centra za Covid na jugu Crne Gore.

Potpredsjednik vlade Dritan Abazović zahvalio je kineskom veleposlaniku u Podgorici na donaciji 30.000 doza Sinopharma koje će Kina uputiti Crnoj Gori. Veleposlanik Liu Jin kazao je da je ta donacija još jedan od pokazatelja odlične bilateralne suradnje i tradicionalno dobrih odnosa, a Abazović je iskazao duboku zahvalnost na tom činu solidarnosti te najavio da će bilateralni odnosi u predstojećem razdoblju dodatno ojačati.

Dnevna statistika epidemiološke situacije od ponedjeljka pokazuje da je na 1682 uzorka u 24 sata dijagnosticirano 400 novih slučajeva zaraze ili više od 25 posto.

Od početka pandemije u toj zemlji zaraženo je ukupno 72.395 ljudi, preminulo je 957 građana, a oporavljenih je 63.280. U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se nalazi 121 oboljeli od Covida, a životno je ugroženo 48 pacijenata.

Najviše novooboljelih, gotovo polovica ukupnog broja, registrirano je u Podgorici (177), slijede Nikšić (60), Herceg Novi (26), Budva (25), Bar (25), Bijelo Polje (18), Ulcinj i Pljevlja (14), Cetinje (13), Tivat (11), Berane (7), Kotor (6) te Danilovgrad i Tuzi (2).