MULJAŽE BIVŠIH ŠEFOVA KAMENSKOG

Crlenjak i ekipa sredstvima za kobile plaćali ginekološke preglede

20.03.2012 u 10:30

Bionic
Reading

Nakon što su jučer, drugi put u pola godine, privedeni u zagrebačku policiju, za bivšeg direktora tvrtke Kamensko Antuna Crlenjaka i Davora Vlajčevića, suvlasnika tvrtke Vilinske poljane, Županijsko državno odvjetništvo u zagrebu zatražilo je istražni pritvor jer su državni proračun oštetili za 14 milijuna kuna

Uz njih, privedeni su i Petar Tonković, Damir Rihtarić i Ivan Sabljo, rekao je za tportal Crlenjakov odvjetnik Mate Matić. Iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu doznajemo kako su zatražili istražni pritvor za osumnjičenike a Matić kaže kako bi zahtjev uskoro trebao stići na Županijski sud te slijedi ispitivanje kod suca istrage.

Protiv Crlenjaka i Vlajčevića u prosincu prošle godine PNUSKOK je podignuo kaznene prijave zbog zlouporabe i poticanje na zlouporabu u kupnji dionica Dalte.

Policija sumnja da je Crlenjak u dogovoru s Vlajčevićem od njega kupio dionice Dalte po cijeni značajno većoj od stvarne vrijednosti, čime mu je pribavio imovinsku korist u razlici između stvarne cijene i cijene po kojoj su kupljene dionice. Time je, sumnja policija, pribavljena i imovinska korist tvrtki Vilinske poljane.  'Prvo privođenje bila je ishitrena akcija policije i nije bila koordinirana između njih i DORH-a. Ispalo je da je policija radila odvojeno od DORH-a pa su odmah bili pušteni. Ovo sada im je popravni', zaključio je odvjetnik Matić.

Kredit Fonda za razvoj umjesto na kobile, korišten za ginekološke preglede

Petorka se sada tereti da 14 milijuna kuna kredita dobivenog od Fonda za razvoj i zapošljavanje nisu potrošili za gradnju farme za uzgoj kobila i proizvodnju kobiljeg mlijeka već su kredit iskoristili za vraćanje dugova i zajmova.  Kredit je odobrio Petar Tonković, koji je bio predsjednik Uprave Fonda i novac je sjeo na Crlenjakovu tvrtku Eko-grad. On je pak novac prebacio na račun tvrtke u vlasništvu Davora Vlajčevića čiji je direktor bio Rihtarić.

Dijelom novca iz Fonda za razvoj, Crlenjak koji je bio na čelu Kamenskog, platio je ginekološki pregleda radnica i to u ordinaciji majke Petra Tonkovića.

Dio novca dobivenog kreditom, a riječ je o 260.000 kuna, plaćen je za ginekološki pregled radnica Kamenskog, u vrijeme kad je račun te tvrtke bio u blokadi. Ti pregledi obavljani su u ordinaciji Tonkovićeve majke.

'Umjesto da se namjenski utroši kao obrtna sredstva i osnovna sredstva za gradnju zgrade za konje i kupnju kobila; u konačnici raznim fiktivnim ugovorima doznačavan drugom trgovačkom društvu kojem je direktor trećeosumnjičenik, a s tim je društvom trgovačko društvo iz Vukovara imalo Ugovor u poslovnoj suradnji u realizaciji projekta. Nakon toga je to drugo društvo ta sredstva trošilo za svoja plaćanja, a dio sredstava je temeljem Ugovora o zajmu, drugo društvo doznačilo trećem trgovačkom društvu u kojem je drugoosumnjičenik bio predsjednik Nadzornog odbora, a trećeosumnjičenik je bio član Nadzornog odbora.
Potom je petoosumnjičenik kao direktor trećeg društva na nagovor trećeosumnjičenika zaključio 10. rujna 2008. Ugovor o pružanju usluga sistematskih pregleda za radnice tog trećeg trgovačkog društva s ginekološkom ordinacijom majke prvooosumnjičenika u vrijednosti od 260.000,00 kuna', stoji u priopćenju DORH-a.

Kako je u Fondu izvršen proračunski nadzor od strane Državne riznice kojim su utvrđene daljnje nepravilnosti, tako je nakon toga Državnom uredu za reviziju stavljen zahtjev za nadzor nad zakonitošću rada fonda u korištenju proračunskih sredstava.
U svezi trećeg trgovačkog društva, ovo državno odvjetništvo je u više navrata izvješćivalo da su od policije zatražena kriminalistička istraživanja koja su još u tijeku.

Prijava radnica Kamenskog

Radnice Kamenskog su krajem 2010. podnijele kaznenu prijavu protiv osoba odgovornih za namjerno uništavanje tvornice. Smatraju da iza Crlenjaka stoje bivši tajkun Miroslav Kutle, u čijoj je Globus grupi Crlenjak radio, Ninoslav Pavić te vlasnik Agrokora Ivica Todorić.
Radnice i udruge Pravo na grad i Zelena akcija sumnjaju da je uništavanje Kamenskog organizirao Kutle kako bi se dokopao vrijedne lokacije u središtu Zagreba, te da su mu Pavić i Todorić pomogli preko kupovine fiktivne tvrtke Dalta, za koju su Kutli isplaćeni milijuni iako je zapravo bezvrijedna.

Radnice Kamenskog su na probleme te tvrtke i na svoje sumnje upozoravale javnost i nadležne prosvjedima, a 20 radnica je u rujnu 2010. štrajkalo glađu. Mjesec dana kasnije donijeta je odluka o stečaju Kamenskog.