PUNO POSLA

Crkveni sudovi uglavnom se bave poništavanjem ženidbi

21.10.2011 u 13:42

Bionic
Reading

Strukturalne pretpostavke sudske vlasti u Crkvi tema je ovogodišnjeg, petog međunarodnog znanstvenog simpozija koji se održava u Zadru, a koji je okupio više od 50-ak crkvenih pravnika hrvatskog jezičnog područja

Među temama crkvenih pravnika bit će i parnice ništavnosti ženidbe, kojih crkveni sudovi imaju najviše. Crkveni kanoni, kako nam je rekao dr. Slavko Zec, sudski vikar Krčke biskupije i profesor kanonskog prava na Teološkom fakultetu u Rijeci, nisu se mijenjali, načela vrijede i danas i primjenjuju se.

'Više je promjena u načinu postupanja u suvremenom vremenu i jako je važno voditi računa o humanim znanostima poput psihologije i psihijatrije jer ima sve više slučajeva na crkvenom sudu da dolaze ljudi koji misle da im ženidba nije bila valjana iz tih razloga. No toga je bilo i prije, samo se drugačije zvalo', kazao je dr. Zec podsjećajući da se na ovom sudu brak ne može poništiti već proglasiti ništavnim što znači da ga nije ni bilo.

Skup organizira Hrvatsko kanonsko društvo, suorganizator je Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, a sponzorira ga Hrvatska biskupska konferencija. Dubrovački biskup Mato Uzinić, koji je uz predsjednika Hrvatskog kanonskog društva dr. Josipa Šalkovića i sudskog vikara Zadarske nadbiskupije mr. Zdravka Katušu, pozdravio skup, predložio je da sljedeći bude u Dubrovačkoj biskupiji.