KRITIKA DRUŠTVA I KAPITALA

Crkvena poruka: Vratiti se čovjeku

22.12.2008 u 14:29

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup đakovačko-osječki i metropolit Marin Srakić na božićnom je susretu u Nadbiskupskom domu uputio božićnu poruku te istaknuo kako je i ljudska i crkvena poruka u ovom trenutku - vratiti se čovjeku

Na novinarski upit što Crkva poručuje za 2009. kao godinu najavljene velike krize, predsjednik HBK rekao je kako je ona nastala zato što je čovjeka, koji treba biti središte života, zasjenio kapital.

'Kapital je toliko ušao u čovjekovu pamet da je osim stvarna počeo stvarati i fiktivni kapital posljedice kojega svijet plaća danas krizom i recesijom', rekao je Srakić, naglasivši kako u takvu ozračju u prvom redu treba voditi socijalnu politiku, brigu za radnike.

'I ljudska i crkvena poruka u ovom trenutku jest - vratiti se čovjeku!', poručio je Srakić.

U božićnoj poruci, posvećenoj djetetu, pravu na život, msgr Srakić ističe kako je dijete dar, tajna, kruna, nada u budućnost.
'Kad je Bog htio obdariti čovjeka najvećim darom, darovao mu je dijete. Dijete nije nešto čime se čovjek smije poigravati u svojoj mogućnosti eksperimenata. Ono je i kruna bračne ljubavi. Djeca su dolazeća generacija - kao karike u tisućgodišnjem lancu. Mnogi se roditelji nadaju da će djeca nastaviti voditi njihov posao, da će dalje stanovati u njihovoj kući, da će ostvariti njihove neispunjene planove. I Crkva računa sa slijedom generacija 'da bi dala trajnost Božjem narodu i protjecanju vremena'', poručio je Srakić.

Govoreći o Božiću u Godini obitelji, naglasio je kako je život neupitno pravo i vrijednost.

'Bez sumnje, život je za sve nas jedno od najviših dobara, pretpostavka i temelj svih drugih vrjednota. Ali, nije li stav prema životu u našem društvu istodobno i mnogostruko bolestan? Svakodnevno slušamo izvještaje o ugroženosti života u cestovnom prometu, o pogoršanju životnih uvjeta onečišćivanjem čovjekova okoliša, o uništenju života, nasilju nad djecom, terorizmu, samoubojstvima i pobačajima. A svi govori o ljudskom dostojanstvu i pravima zvuče neuvjerljivo i prazno ako se život ne prihvaća sa strahopoštovanjem i ako se odgovorno ne promiče te ne štiti kao temelj i jamstvo budućnosti. S djetetom i naš narod i naša Crkva ostaju ili padaju', poručio je msgr. Srakić.