PREVENCIJA OD GRIPE

Crkva preporuča stavljanje hostije u ruku, a ne u usta

04.10.2009 u 11:57

Bionic
Reading

Slovenskim katoličkim svećenicima i vjernicima preporučeno je da do daljnjega ne koriste blogoslovljenu vodu koja može biti izvor infekcije novom gripom, a iz istog će razloga svećenici prilikom euharistije hostiju u pravilu polagati na dlan, a ne izravno u u usta

To su samo neki od desetak naputaka koje su slovenski biskupi prihvatili na prijedlog svog odbora za zdravstvenu pastoralu, a u suradnji s državnim zdravstvenim ustanovama.

Njima žele suzbiti mogućnost razvoja gripe na vjerskim okupljanjima ili prilikom vjerskih obreda, a u jesenskom razdoblju, kad će hladnije vrijeme pogodovati bržem širenju virusa.

Naputci među ostalim uključuju preporuku da svećenik prilikom obreda ispovijedi bude udaljen najmanje jedan metar od osobe koju ispovijeda, a u kontaktu s teško bolesnima i umirućima vjerskim se službenicima preporuča i nošenje higijenske maske.

Do daljnjega se preporučuje da se vjernici suzdrže i rukovanja na kraju mise, nego se umjesto toga samo pogledaju u oči i kažu: Mir s tobom. Inače je vjernicima preporučeno da se prilikom vjerskih okupljanja drže svih propisa koje preporučuju državne zdravstvene ustanove, u prvom redu da paze na higijenu ruku i da kašlju i kišu u rupčiće za jednokratnu upotrebu.

Vjerska okupljanja i hodočašća mogu se nesmetano nastaviti uz pridržavanje mjera opreza, a svećenstvu je preporučeno da u tim prilikama djeluju "na prevladavanju nepotrebnog straha" ili pak "nepravilnih i besmislenih postupaka i ponašanja" vezanih na kontrolu širenja nove gripe.