IZ GRADA KAŽU 'DA', CRKVA KAŽE 'NE'

Crkva duguje milijune za komunalije?

Bionic
Reading

Nakon što je portal Zagrebancija.com u srijedu objavio članak da Zagrebačka nadbiskupija Gradu Zagrebu duguje 6,5 milijuna kuna za komunalije, oglasio se Kaptol. Oni tvrde da su sve obveze prema gradu podmirene

Zagrebačka nadbiskupija, šest njezinih župa, jedan dominikanski samostan i jedan franjevački provincijat Gradu Zagrebu od 1998. godine do danas za komunalne doprinose duguju ukupno 6,5 milijuna kuna. Ovaj podatak dio je dugo skrivane liste dužnika Gradu, do koje je prije nekoliko dana u posjed došao portal Zagrebancija.com.

Podatke su navodno potvrdili i u nadležnom Gradskom uredu. Kažu da se te dugove trude utjerati, no tim svećenika, dominikanaca, franjevaca i biskupa uvijek je pronalazio načine da odugovlači s podmirenjem svojih obveza. Najveći i najstariji dug je onaj Dominikanskog samostana blaženog Augustina Kažotića. Riječ je o dugu iz 1999. godine koji se danas s kamatama popeo na gotovo 1,4 milijuna kuna. Unatoč ovim dokazima, u svim župama tvrde da dugova nema ili tvrde da ne znaju za njih, dok su neki uspjeli i proturiječiti brojkama na papiru.

Tako u Župi Muke Isusove tvrde da gradu ne duguju ništa. Župnik Kristo Brkić tvrdi da je 700 tisuća kuna s liste dugovanja možda vezano uz staru župnu kuću koja, kaže, više nije u njihovom vlasništvu.  Župnik Zdravko Dadić iz Sv. Marije Anđeoske u Sesvetama također ne zna za dugove. On je u župu došao prije tri mjeseca, a da imaju dugove, prethodnici mu nisu napomenuli.

Nakon objavljivanja teksta reagirala je i Zagrebačka nadbiskupija. 'Demantiramo da je Zagrebačka nadbiskupija gradu Zagrebu dužna 6,5 milijuna kuna za komunalne doprinose. Sve obveze glede komunalnog doprinosa za nove crkve u gradu Zagrebu podmirene su od strane Zagrebačke nadbiskupije', stoji u priopćenju koje potpisuje Matilda Kolić-Stanić, voditeljica Ureda za odnose s javnošću Zagrebačke nadbiskupije.