PREDSJEDNIČKI IZBORI

Cristine Kirchner premoćno osvojila tron Argentine

24.10.2011 u 10:43

Bionic
Reading

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner premoćno je pobijedila u prvom krugu nedjeljnih predsjedničkih izbora u Argentini i osvojila novi četverogodišnji predsjednički mandat

Ona je po objavi izbornih rezultat izrazila oduševljenje i zahvalnost zbog velikog odaziva birača. 'Brojke me oduševljavaju i beskrajno sam zahvalna', kazala je predsjednica obraćajući se Argentincima. 'Da sam takve brojke spominjala samo prije dvije godine, smatrali bi nas luđacima', kazala je ona.

Kirchner je dobila 53,42 posto glasova, nasuprot 17,18 posto glasova koliko je pripalo njezinom glavnom suparniku, socijalistu Hermesu Binneru, te 11,43 posto radikalu Ricardu Alfonsinu, prema službenim podacima nakon što je prebrojeno 80,08 posto glasačkih listića.

Nasred glavnog trga u glavnom gradu Buenos Airesu Kirchner se obratila mladima. 'Želim zahvaliti ovoj masi mladih Argentinaca koji su opet zauzeli Plazu de Mayo', kazala je predsjednica. Ona bi, uz pomoć saveznika, mogla na ovim izborima vratiti i kontrolu u Kongresu, koju je izgubila 2009.

Analitičari ocjenjuju da je Cristini Kirchner, 58-godišnjoj udovici bivšeg predsjednika Nestora Kirchnera, u pobjedi pomogao gospodarski rast zemlje po stopi od oko osam posto godišnje, kao i slabi kandidati oporbe.

Njezina politika državne intervencije u gospodarstvo izaziva nezadovoljstvo tržišno orijentiranih veleposjednika i poslovnih ljudi, ali joj donosi široku potporu birača zbog velikodušne potrošnje na programe za siromašne obitelji i starije osobe.