ZARAZA U NJEMAČKOJ

Crijevna bakterija dosad oduzela deset života

29.05.2011 u 08:49

Bionic
Reading

Broj smrtnih slučajeva koji se povezuju s enterehemoragičnom bakterijom E. coli koja se i dalje širi u Njemačkoj narastao je u subotu na deset, nakon vijesti o četiri nova smrtna slučaja na sjeveru zemlje, objavili su medicinski izvori.

Epidemiološki institut Robert Koch koji posjeduje službene podatke o broju oboljelih i smrtno stradalih, u subotu nije iznio nove podatke. Prema njegovim posljednjim podacima, dvije osobe su izravno smrtno stradale od te bakterije.

Uz četiri nova fatalna ishoda, dva u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein i dva u jednoj sveučilišnoj klinici blizu Hamburga, najmanje je deset mogućih žrtava te infekcije u Njemačkoj.

U subotu su sve žrtve bile žene, tri osamdesetogodišnjakinje i jedna tridesetgodišnjakinja. Među deset smrtnih žrtava bakterije samo je jedan muškarac.

Analize koje sigurno određuju uzrok smrti traju nekoliko dana.

Enterehemoragična bakterija E. coli koja se širi konzumacijom sirovog povrća, može izazvati običnu ili krvavu dijareju i teške, čak smrtonosne bubrežne napade, ili hemolitičko-uremički sindrom (HUS).

U Španjolskoj su uzorci poljoprivrednih zemljišta na jugu zemlje, od kuda su uvezeni krastavci na kojima je otkrivena bakterija, poslani u laboratorij u Galiciju i prvi rezultati će biti poznati u ponedjeljak.

Dvadeset i pet slučajeva zaraze bakterijom zabilježeno je u Švedskoj, sedam u Danskoj, tri u Velikoj Britaniji, dva u Austriji i po jedan u Nizozemskoj i Švicarskoj.