25. SILVESTARSKO KUPANJE

Čovjek tuljan zaronio u ledenu Dravu

31.12.2010 u 14:56

Bionic
Reading

Nikad mu, kaže, nije bilo toliko hladno, iako se 1995. godine kupao u Dravi i na minus 12 Celzijevih stupnjeva! Točno u podne 31. prosinca 66-godišnji Duško Rudež skočio je u zaleđenu Zimsku luku 25. put, na opće oduševljenje nekoliko stotina promrzlih sugrađana

Prvo su članovi njegove udruge Tuljan motornim pilama izrezali otvor u ledu debljine desetak centimetara, kako bi Rudež imao dovoljno prostora za skok, okret i žuran povratak na ponton. Ondje su ga s toplim ručnicima čekale trbušne plesačice iz Ibisa, članovi KC-a Bilje i plesnog kluba Shine, koje su se ove godine i same predstavile promatračima uoči glavnog događaja.

Na temperaturi od minus osam, Rudež se pojavio u poznatom plavom plaštu u kojem nastupa već pet godina i koji mu je izradila sestra za 20. kupanje. Posjetitelji su, cupkajući na obali Zimske luke, vikali: 'Nemoj, nemoj', no on je ponosno podigao ruke i nešto iza podneva na Silvestrovo hrabro skočio u ledenu vodu.

'Smrznuo sam se i prije nego što sam skočio. Nikad nisam ozebao kao ovaj put', priznao nam je Duško Rudež, nadajući se da će ga zdravlje poslužiti da i narednih godina na taj način promovira zdrav život. Zahvalio se Bogu i Isusu što mu daju hrabrosti i snage da već 25 puta na taj način ispraća staru i dočekuje novu godinu te izrazio nadu da će mu nagodinu nadležni omogućiti postavljanje platforme s koje ću izvesti spektakularan skok i tako predstaviti Osijek Europskoj uniji.

Sve je ove godine trebalo biti glamuroznije, kako bi se dostojno obilježilo četvrt stoljeća zimskog kupanja 'Čovjeka tuljana'. Rudež je trebao izići u novom 'kraljevskom ruhu' sašivenom od svile, koji mu je u boji leda trebala izraditi Slavonija MK, no zbog nesuglasja oko cijene s dizajnericom svečanog plašta, posao nije dovršen. Pozornicu s koje bi skočio u ledenu Dravu već je ove godine planirao postaviti.

Cvjećarnica Astromerija ponudila se ukrasiti binu cvjetnim aranžmanima, a vlasnik budućeg trgovačkog centra Portanova trebao je sa 25.000 kuna biti glavni sponzor. Kako organizatori nisu uspjeli izmjestiti nekoliko plovila privezanih uz flos i osloboditi mjesto za pozornicu na kojoj bi bio reklamni plakat, izostala je i glavna nagrada, pa se Rudež morao zadovoljiti s ukupno 4.800 kuna prikupljenih od sponzora.

Na 25. zimskom kupanju čestitao mu je i gradonačelnik Krešimir Bubalo i predao mu prigodan pehar. 'Dobio sam pehar kao i prve godine, a očekivao sam puno veći', kroz šalu ipak prigovara Duško Rudež. Od Grada je dobio i tisuću kuna pomoći za organizaciju zimskog kupanja te još četiri tisuće kuna za svakodnevni dolazak 'saonica djeca Mraza' u središte grada, s kojih članovi njegove udruge dijele djeci simbolične poklone sponzora.