stroga karantena

Covid-19: Velika Britanija snizila razinu upozorenja; ublažen pritisak na bolnice

25.02.2021 u 17:52

Bionic
Reading

Britanske zdravstvene vlasti odlučile su u četvrtak sniziti razinu upozorenja povezanu s pandemijom covida-19 jer se ublažio pritisak na bolnice u zemlji koja je od početka siječnja u strogoj karanteni

S maksimalne pete razine prešli su na četvrtu, prema zajedničkom priopćenju medicinskih šefova četiriju konstitutivnih pokrajina zemlje (Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske).

"Smanjen je pritisak na državne zdravstvene institucije posljednjih 20-ak dana", objasnili su.

"Ali ne treba se zavaravati, stope zaraze, pritisak na bolnice i broj umrlih su i dalje visoki", upozorili su i dodali da će s vremenom cjepivo donijeti veće promjene.

Pojavom zaraznije varijante britanske vlasti su početkom siječnja donijele odluku o uvođenju opće karantene i zatvaranju škola. Neke regije, posebice London, zatvoreni su od sredine prosinca.

Te mjere uz kampanju cijepljenja vođenu uz pomoć vojske i desetaka tisuća dragovoljaca, bitno su smanjile broj novih zaraza.

Nakon što su krajem siječnja prešli 38.000 hospitaliziranih, sada ih je 16.000 u bolnici zbog covida-19.

Više od 18 milijuna ljudi primilo je prvu dozu cjepiva protiv covida-19, ili više od četvrtine stanovništva.

Vlada Boris Johnson nada se da će 8. ožujka otvaranjem škola započeti postupno ukidanje karantene u zemlji koje će se širiti do kraja lipnja.

Velika Britanija je pandemijom najpogođenija zemlja Europe s više od 121.000 umrlih.