MOGUĆI SCENARIJI

Čoviću su dani na čelu ZG Holdinga odbrojeni?

12.07.2012 u 16:51

Bionic
Reading

Ivi Čoviću, predsjedniku uprave Zagrebačkog holdinga (ZGH), mandat istječe u kolovozu, a hoće li i nakon ljeta biti još četiri godine na čelu gradske megatvrtke, saznat će se već idućeg tjedna, za kada je zakazana skupština ZGH na kojoj bi se svih jedanaest članova trebalo izjasniti 'za' kako bi Čović ostao u fotelji

Ono što je već danas jasno jest da Čović neće dobiti glasove HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, čime bi mu mandat trebao prestati. Osim što nisu zadovoljni njegovim radom u proteklom periodu, u klubovima triju navedenih stranaka smatraju da je uvrštavanjem Prijedloga za njegovo imenovanje na današnjoj sjednici Gradske skupštine po hitnoj proceduri grubo prekršena demokratska praksa i da se političkim dekretom, bez ijedne rečenice obrazloženja, pokušava na brzinu ishoditi njegovo imenovanje.

'Trebala se poštovati procedura i putem javnog natječaja, na puno transparentniji način, predložiti predsjednik uprave. Naš klub je protiv prijedloga zbog gubitaka na računu ZGH koji su rak rana Zagreba', kazao je Nenad Matić iz HSS-a.


Ovisno s kojom stranom u Skupštini pričate, u narednim danima moguće je nekoliko scenarija. Prema prvom, SDP-ovom, ukoliko Skupština ZGH ne podrži Čovića, a neće, on će izgubiti poziciju i Holding će do lokalnih izbora voditi tročlana uprava u sastavu: Vlasta Pavić, Branimir Delić i Alenka Košiša Čičin Šajn.

No pitanje je kako će na ovo gledati stranački šef Zoran Milanović koji, prema pisanju dijela lijevo orijentiranih medija, uporno inzistira na tome da Čović ostane na čelu ZGH. Hoće li to otvoriti frontu na relaciji između šefa zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića i Milanovića ili će netko morati progutati knedlu, pokazat će vrijeme.
Drugi scenarij, prema kojem bi Čović bio na broju, a Milanović zadovoljan, jest da Gradska skupština na izvanrednoj sjednici koja je sazvana za 20. srpnja uz točku dnevnog reda o Urbanističkom planu uređenja (UPU) studentski kampus Borongaj, uvrsti i točku o izboru novih članova predstavnika skupštine ZGH.

Prema uvjeravanjima predstavnika stranaka, koje neće podržati Čovića, SDP planira čistkom smijeniti njihove predstavnike imenovati svoje i na taj dati još jedan mandat Čoviću. Napravi li to, SDP-ov kamen oko vrata postat će još teži jer u predizbornoj godini poslovanje ZGH bit će vreća u koju će udarati svi politički protivnici, a Čović će im poslužiti kao crvena krpa.

Premda postoji mogućnost i da SDP-ova većina za kandidata predsjednika uprave ZGH predloži novog kandidata, socijaldemokrati s kojima smo pričali smatraju da to nije realna opcija jer bi i njega HDZ, HSLS i HSS trebali podržati, a zauzvrat bi, smatraju oni, sasvim sigurno nešto i tražili. Uz sve to, drže SDP-ovci, lokalni izbori samo što nisu. Ukoliko na skupštini ZGH u srijedu ne budu svi članovi, sjednica će se odgoditi, a time i odluka o Čoviću.