prvi susret

Čović sa Schmidtom: Promijeniti Izborni zakon i spriječiti preglasavanje Hrvata

10.08.2021 u 19:37

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je, tijekom prvog susreta s visokim međunarodnim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, očekivanje da će se izmijeniti Izborni zakon i tako otkloniti diskriminacija manjina te otkloniti mogućnost preglasavanja Hrvata i otvoriti put k EU

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, Čović je ocijenio ključnim da se u ovoj neizbornoj godini napravi napredak između političkih predstavnika triju naroda. Čović je istaknuo da je imperativ izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnom reformama ostvariti jednakopravnost triju konstitutivnih naroda.

"One će pružiti prijeko potreban iskorak i institucionalno zaštititi jednakopravnost i legitimno predstavljanje. Krajnje je vrijeme da otklonimo postojeće diskriminacije prema svim žiteljima u našoj domovini i do kraja stabiliziramo dijalog", rekao je Čović prema priopćenju.

Vodeće hrvatske i bošnjačke stranke mjesecima bezuspješno razgovaraju o izmjenama Izbornoga zakona BiH kako bi se provelo više presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojim se inzistira na otklanjanju diskriminacije predstavnika manjina te da se mogu kandidirati na vodeće pozicije u državi. Istodobno odlukom Ustavnoga suda BiH naloženo je da se zajamči legitimno političko predstavljanje, odnosno prekine s praksom da brojniji narodi preglasavaju manje brojne kao što je to slučaj s izborom Željka Komšića za člana BiH Predsjedništva, za kojega su većinom glasovali Bošnjaci.

Međuresorno povjerenstvo o izmjenama Izbornog zakona BiH u kojem su sve parlamentarne stranke u BiH nije uspjelo na desetak sjednica do sada postići bilo kakav napredak.

Uz rad toga povjerenstva, uz posredovanje SAD-a i EU-a, zasebne razgovore vode i predstavnici HDZ-a BiH i SDA.  Po priopćenju iz HDZ-a BiH tijekom susreta s visokim predstavnikom Schmidtom Čović je izrazio zabrinutost zbog "ozbiljnih političkih nasrtaja na nezavisnost i funkcioniranje pravosudnih institucija".

Pri tome je upozorio na pokušaj smjene glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, čiju smjenu traži vodeća bošnjačka stranka SDA, te izrazio prigovor zbog pritisaka na rad Suda BiH, zloporabu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.