HRVATI U BIH

Čović poziva na osnivanje hrvatske federalne jedinice

18.11.2009 u 17:07

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je u srijedu na obilježavanju osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZ HB) u Mostaru druge hrvatske političke stranke i hrvatske ustanove u BiH da se na osnovi ustavnih reforma okupe oko ideje izgradnje hrvatske federalne jedinice u BiH, koje bi glavni grad bio Mostar

'Zaboravimo na svekolike podjele i stanimo iza jedne ideje. To je prilika da Hrvati u BiH budu jednakopravni s drugim dvama narodima, a to možemo ostvariti u sljedeće dvije godine. Nadam se da ćemo za dvije godine proslaviti i prvi rođendan hrvatske federalne jedinice sa stolnim gradom Mostarom', rekao je Čović na svečanoj akademiji u Mostaru u povodu 18. obljetnice osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja je utemeljena isti dan kad je pao Vukovar.

Čović je dodao da BiH zasigurno neće preživjeti, niti postati članicom Europske unije ako ostane ustrojena s dva entiteta u kojima žive tri naroda.'U hrvatskoj federalnoj jedinici na jednak način će biti zastupljena hrvatska područja u Posavini, središnjoj Bosni i Hercegovini', dodao je.

Po njegovim riječima HDZ BiH zagovara ustroj četiriju federalnih jedinica, a ne nikako inicijativu o tri entiteta koja se Hrvatima u BiH nameće kao put za razgradnju države. To je, tvrdi, prenio svim predstavnicima vlada SAD-a i zemalja Europske unije s kojima razgovara u okviru butmirskog procesa o ustavnim reformama u zemlji.

Prijedlog o preustroju BiH uspostavom četiriju teritorijalnih jedinica Čović je iznosio i prije, u pregovorima s predsjednicima SDA Sulejmanom Tihićem i SNSD-a Miloradom Dodikom. Tada je naznačio kako bi jedna od tih teritorijalnih jedinica bila područje Sarajeva. Dodik je takvu mogućnost prihvatio samo ako Republika Srpska i dalje postoji u sadašnjim granicama.

Prije svečane akademije Hrvatske zajednice Herceg-Bosne položeni su vijenci i zapaljene svijeće na središnje spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Mostaru. Popodne će u Grudama biti obilježena 18. obljetnica HZHB-a.