UZAVRELA ATMOSFERA U BIH

Čović: Ovo je državni udar!

18.03.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Politička situacija u susjednoj Bosni i Hercegovini postaje sve napetija nakon što je koalicija stranaka predvođena SDP-om BiH izglasala novu vlast u Federaciji BiH koju dva bosanskohercegovačka HDZ-a smatraju nelegalnom

Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar je u izjavi za tportal rekao kako sada ta stranka očekuje od institucija za zaštitu pravnog poretka što bržu reakciju. 'Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto podnijela je ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti izbora nove vlade, a podnijela je i kaznenu prijavu protiv Stjepana Krešića zbog sazivanja nelegalne sjednice na kojoj je ta vlast uspostavljena', rekao je Vegar. On kaže da je cijela ta sjednica protekla u kršenju i poslovnika, statua i Ustava. 'Cijela sjednica je protekla u jednom revolucionarnom zanosu', kaže Vergar.

Sama Krišto je također najavila kako ne namjerava predati funkciju novoizabranom predsjedniku Federacije Živku Budimiru iz HSP-a jer ne priznaje njegov izbor, a dva HDZ-a, navodno, pozvat će građane i institucije FBiH, posebno Hrvate, da ne priznaju zakone i odluke nelegitimne vlasti iz Sarajeva. Za to vrijeme predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović cijelu situaciju je u razgovoru za Dnevni avaz nazvao državnim udarom!

'To jeste državni udar, rušenje ustavnog poretka dijela FBiH, odnosno BiH, a na državni udar treba djelovati država. Ako neće, onda u državi mogu biti dva do tri državna udara i onda smo u velikim problemima. Mene iznenađuje da pravnik Tihić govori kako treba poštivati Ustav i zakon, a već drugi put pokušava nelegitimno uspostaviti vlast. Bez legitimne volje nitko ne može napraviti vlast, pa makar to bili Lagumdžija ili Tihić', kazao je Čović za Avaz.