inicijativa za regiju

Čović ima masterplan: Vučić, Plenković i Vujanović danas u 'glavnom gradu' Hercegovine

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 03.04.2017 10:26
  • Objavljeno 03.04.2017 u 10:24
Dragan Čović
Dragan Čović Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je kako će se u ponedjeljak i utorak u Mostaru okupiti svi najvažniji političari iz te zemlje te Hrvatske i Srbije kako bi se na taj način pokušalo pokrenuti pozitivne trendove koji bi promijenili stanje u BiH ali i regiji, prenio je sarajevski Dnevni avaz. Najavljeno je da će se Čović prvo sastati s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, potom s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i na kraju s novoizabranim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

U izjavi ovom listu uoči mostarskog okupljanja upriličenog u povodu obilježavanja dvadesete obljetnice tamošnjeg tradicionalnog gospodarskog sajma, Čović je najavio kako će se za istim stolom tamo naći predsjednici vlada Hrvatske Andrej Plenković i Srbije Aleksandar Vučić, trojica članova Predsjedništva BiH te predsjednici Federacije BiH Marinko Čavara i Republike Srpske Milorad Dodik.

Čović je pojasnio kako će se na radnoj večeri razgovarati o različitim pogledima na budućnost ovog dijela Europe te je najavio i svoju novu političku inicijativu.

'Izložit ću jedan koncept koji bi omogućio da se u narednih pet-šest mjeseci ponovo probudi interes naših prijatelja za BiH u kojoj je sveopći zastoj', kazao je Čović.

Važnim drži i to što je dolazak premijera Hrvatske i Srbije u Mostar ujedno povod da se za istim stolom po prvi puta nakon dugo vremena nađu i najvažniji bosanskohercegovački dužnosnici čiji su odnosi opterećeni brojnim sukobima i stalnim svađama.

Čović je uvjeren kako unatoč postojećim problemima ima prostora za promjene na bolje i napredak te najavljuje kako će to nastojati i dokazati.

Istaknuo je kako BiH ne smije odustati od nastojanja da do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. 'U tom smislu je važna potpora i naših prvih susjeda pri čemu primarno mislim na Hrvatsku i Srbiju', kazao je Čović.

Uz predsjednika vlade RH u BiH će boraviti potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić, potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, priopćila je  Vlada RH.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal