NAKON IZBORA U BIH

Čović i Dodik pred koalicijom

21.10.2010 u 18:58

Bionic
Reading

Predsjednici HDZ Bosne i Hercegovine i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Dragan Čović i Milorad Dodik, potvrdili su u četvrtak spremnost na postizbornu suradnju dviju stranaka kao i stajalište da novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH bude Hrvat kojega će kandidirati HDZ BiH

Čović i Dodik su o suradnji dviju stranaka razgovarali u Banjoj Luci, a nakon sastanka novinarima su potvrdili i to kako obojica smatraju da Hrvati trebaju dobiti svoju teritorijalnu jedinicu unutar BiH, no uz uvjet da ona bude formirana isključivo na teritoriju Federacije BiH te da granice Republike Srpske moraju ostati kakve su i sada.

'RS u političkom i teritorijalnom smislu ne može biti dovedena u pitanje ni u jednom dijelu. Danas smo (od Čovića) dobili potvrdu da to i nije u planu HDZ-a. Dakle definitivno je jasno da bi se u okviru Federacije BiH mogle stvoriti dvije federalne jedinice', izjavio je Dodik.

Dragan Čović dodao je kako svaki narod u BiH 'treba imati svoj prostor'.'Tako bi se na direktan način zaštitio od utjecaja da netko drugi bilo kakvim inženjeringom može rušiti BiH', izjavio je Čović aludirajući na ponovni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, za što u HDZ-u BiH drže da predstavlja nametanje volje bošnjačkih birača Hrvatima.

Čović je dodao kako je zbog toga nužno promijeniti izborni zakon BiH i riješiti se situacije u kojoj 'danas bošnjačkim glasovima biraju hrvatske dužnosnike a sutra na prostoru RS'.