BLOKADA VLASTI

Čović i Dodik pozvali na hitnu uspostavu vlasti u BiH

22.05.2019 u 22:38

Bionic
Reading

Čelnici vodećih hrvatskih i srpskih stranaka u BiH, HDZ-a BiH i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik pozvali su u srijedu u Mostaru na bezuvjetnu uspostavu vlasti, pri čemu je Dodik optužio bošnjačku stranu da usporavanjem ovoga procesa usporava i bosanskohercegovački put u Europsku uniju.

"To je potrebno završiti u sljedećih 15 do 20 dana, bez daljih uvjetovanja. Ako ide, ide, ako ne ide, onda imamo ozbiljan problem s funkcioniranjem svih razina vlasti u BiH", rekao je Čović novinarima.

Pri tome je pojasnio kako su se stekli svi uvjeti za ustroj vlasti nakon zajedničkog potpisa na izjavu između vodećih predstavnika stranaka iz triju naroda.

Dodik je pak poručio kako je ustroj vlasti blokiran zbog opstrukcija bošnjačkih partnera u vlasti, ponajprije Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića. "Mi smo spremni formalizirati svaku inicijativu. Ali to nije moguće samo s nama dvojicom, već je potrebna i bošnjačka strana", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

On je ocijenio da BiH trpi veliku štetu zbog neformiranja vlasti. "U Europskoj komisiji rekli su da će nam dati mišljenje o statusu BiH kao kandidata ukoliko se vlast formira do kraja svibnja. Vidimo da od toga nema ništa, gubimo vrijeme, ovo je na štetu svih", istaknuo je Dodik.

Novu vlast na državnoj razini trebali bi predstavljati dužnosnici HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA sa svojim partnerima Demokratskom frontom Željka Komšića i Savezom za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem.