OBRAČUN BANDIĆA I ČOVIĆA NA SKUPŠTINI

Čović: Holding je dužan 6,5 milijardi kuna

13.07.2010 u 10:16

Bionic
Reading

'Zagrebački holding u dugu je od šest i pol milijardi kuna. Dugovanje se sastoji od više pojedinačnih kredita od kojih je najveći 900 milijuna kuna, podignut 2007. za financiranje projekta naselja Sponica Jelkovec', kazao je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović na aktualnom satu Gradske skupštine odgovarajući na pitanje zastupnice HDZ-a Margarete Mađarić

Na pitanje do kada će građani Zagreba plaćati dugove po kreditima ZGH, Čović je rekao da je najduži kredit za Sopnicu Jelkovec.

'Taj je kredit podignut na petnaest godina, pa ako je uzet 2007, lako je izračunati do kada', kazao je prvi čovjek Uprave ZGH prepustivši izračun zastupnicima, jer je za govornicom imao problema sa zbrajanjem.

Dodao je također kako veliko opterećenje predstavlja i zaduženje obveznicima od 300 milijuna eura u Londonu.

Hoće li se ZGH ubuduće dodatno zaduživati i koliko je gradska megatvrtka uštedjela na reorganizaciji tvrtke i rezanju beneficija, Čović je rekao 'kako daljnja zaduženja ovise o ambicioznosti za investicijama Gradske uprave i Holdinga'.

Konkretan odgovor na pitanje koliko je ZGH uštedio, zastupnik Jasen Mesić (HDZ) nije dobio, jer je Čovićev odgovor bio poopćen.

'Uštede su napravljene na boljoj pripremi projekata i organizaciji posla. Netko tko nije u materiji može se naći u situaciji da krivo tumači brojke. Zato ne bih htio paušalno iznositi brojke', kazao je Čović.

No za razliku od Čovića, gradonačelnik Milan Bandić jedva je dočekao da odgovori na pitanje koliko je Gradska uprava uštedjela te je odmah iskoristio priliku za novu pljusku Čoviću s kojim je 'šamaranje' imao i jučer.

'Oko 24 tisuće zaposlenih u Gradu i Holdingu ima 25 do 30 posto veće plaće od hrvatskog prosjeka. Na te plaće godišnje se troši oko tri milijarde kuna i tu se može najviše uštedjeti, a na jesen nas čekaju bolni rezovi', izjavio je Bandić.

Pohvalio se podatkom da je u gradskoj upravi već uspio uštedjeti oko 117 milijuna kuna na plaćama, jer su se zaposlenici odrekli sedam posto svojih ukupnih primanja.

'To su mogli napraviti i u Holdingu i onda bi im manje trebalo za kredite. No lakše se zadužiti nego napraviti racionalizaciju', nastavio je Bandić obračun s Upravom Holdinga.

Tijek gradske skupštine pratite na tportal.hr