šef KBC-a zagreb

Ćorušić: KBC Zagreb funkcionira normalno i nije žarište koronavirusa, ovakvu situaciju smo i očekivali

04.10.2020 u 19:52

Bionic
Reading

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, izjavio je da je 11 pacijenata pozitivnih na koronavirus u toj bolnici te da su oni ondje ušli preko objedinjenog bolničkog hitnog prijema. Pozitivno je i osam liječnika i 10 medicinskih sestara, a u samoizolaciji je 28 liječnika i 50 medicinskih sestara

Ćorušić je gostujući u Dnevniku HRT-a, kazao je da se i očekivala ovakva situacija u KBC-u Zagreb jer ondje ima 5800 zaposlenika. Naglasio je da KBC Zagreb funkcionira normalno i da nije žarište koronavirusa.

'To smo i očekivali jer kroz KBC Zagreb svaki dan prođe oko 4.500 korisnika naših usluga. Život ide dalje, normalno funkcioniramo. Tako će biti i ubuduće', kazao je Ante Ćorušić.

Istaknuo je i da 11 pozitivnih pacijenata, koji su primljeni u KBC Zagreb, su došli iz drugih bolnica ili su došli na prijem s negativnim brisom na koronavirus. Dodao je da negativan test ne znači da netko možda u sebi nema početni stadij infekcije.

'Svi su bili negativni na koronavirus, a za vrijeme boravka u bolnici dio ih je postao pozitivan. Je li tu bila riječ o samom pacijentu, odnosno okružje iz kojega je došao, ili pak netko od djelatnika koji je kontaktirao s tim pacijentom - teško je sada epidemiološki utvrditi. U svakom slučaju, obavijestili smo Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ne možemo točno utvrditi gdje je i na koji način virus ušao', kazao je.

Ćorušić dodaje da su svi oni sada razmješteni ili u KB Dubravu ili u Kliniku za infektivne bolesti. Uz ove liječnike koji su u samoizolaciji, može se reći da je KBC Zagreb - covid čist, a za nekoliko dana vidjet ćemo je li to tako, kazao je.

Na pitanje ima li odgoda u pregledima i operacijama s obzirom na broj liječnika i medicinskih sestara koje su pozitivne na koronavirus, Ćorušić naglašava da sve ide kao što je planirano. Uspjeli smo se organizirati.

'Nama organizacija rada s aspekta pandemije Covid-19 nije osobito teška. Više brige nam je zadao potres u Zagrebu. Morali smo izmjestiti četiri klinike s lokacija Jordanovac i Šalata u prostore na Rebru. S te strane smanjen nam je komfor i za pacijente i za osoblje, ali KBC Zagreb funkcionira normalno i niti jedna operacija niti pregled se neće odgoditi', kazao je.