ministar zaštite okoliša

Ćorić: Uskoro natječaji za sortirnice i spremnike otpada

01.10.2018 u 17:17

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u ponedjeljak u Koprivnici, gdje je s lokalnim čelnicima razgovarao o provedbi projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, da se izgardnjom takvih centara afirmira kružna ekonomija te je najavio je natječaje za sortirnice i spremnike otpada

Ministar Ćorić je tijekom današnjeg posjeta Županiji koprivničko-križevačkoj razgovarao sa županom Darkom Korenom i gradonačelnicima Križevaca, Koprivnice i Đurđevca o provedbi projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.

"U ovom trenutku u tijeku je izrada studije izvedivosti spomenutog centra, a očekuje se da će biti gotova do kraja ove godine," rekao je Ćorić novinarima. Dodao je da su centri za gospodarenje otpadom završna faza u izgradnji infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj, da se njima se afirmira koncept kružne ekonomije pa stoga nemaju alternativu.

Odgovarajući na pitanja, podsjetio je kako je Hrvatska preuzela obvezu prema kojoj će građani do 2020. godine na kućnom pragu odvajati 50 posto otpada.

"Cilj jest ambiciozan, ali 2018. godina, iz perspektive Ministarstva zaštite okoliša i energetike, jest godina infrastrukture. To konkretno znači da smo u godinu i nešto dana odobrili sredstva i u različitim smo fazama izgradnje preko 80 reciklažnih dvorišta. Time je pokriveno više od dva milijuna građana," rekao je.

  • +6
Tomislav Ćorić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vern

Kazao je da se do kraja godine za cijelo područje Hrvatske mogu očekivati natječaji za nabavku spremnika, a u naredna dva mjeseca bit će objavljeni natječaji za sortirnice.

Ministar je izvijestio da se razgovaralo i o izgradnji objekata za proizvodnju električne energije na Dravi.

"U tom smislu izmjene i dopune prostornog plana Koprivničko-križevačke županije potencijalno nose prostor za izgradnju dvije hidroelektrane. Sada je pitanje kako i na koji način ići dalje s tom dokumentacijom, s obzirom da će objekti biti predmetom prekograničnog propitivanja utjecaja na okoliš. Tu ćemo komunicirati s Republikom Mađarskom," kazao je Ćorić govoreći o mogućoj gradnji hidroelektrana Molve 1 i 2, projektu HEP-a. Ekološke udruge upozoravaju da bi akumulacije uništile najvredniji dio rijeke, koji je ušao u meržu Natura 200 i Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

Na sastanku se govorilo i o projektu aglomeracije. Ministar je pohvalio sva tri grada Županije, Koprivnicu, Đurđevac i Križeve, to jest njihova komunalna poduzeća koja pripremaju dokumentaciju za provedbu projekata.

"Sva tri projekta aglomeracije ukupne vrijednosti 895 milijuna kuna u završnim su fazama izrade dokumentacije. Očekujemo da će se u sljedećih mjesec do dva dana ići u natječaje po ovim projektima," naglasio je Ćorić.

Na upit o mogućem rastu cijene grijanja, ministar je odgovorio da cijena plina i struje neće rasti u ovoj sezoni.