ministar energetike

Ćorić: U slučaju moje supruge nema sukoba interesa oko vjetroeletkrana

19.09.2019 u 14:00

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u četvrtak je izjavio da u slučaju poslovne povezanosti njegove supruge s direktoricom udruge koja zagovara obnovljive izvore energije nema sukoba interesa oko vjetroelektrana, ocijenivši da je novinarski tekst koji na to upućuje, zlonamjeran

Portal Net.hr u četvrtak je objavio članak u kojemu se problematizira odnos ministrove supruge Dubravke Sinčić Ćorić i Maje Pokrovac, direktorice gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije (OIE). Ministrova supruga je potpredsjednica Hrvatskog društva lobista (HDL), dok je Pokrovac, direktorica OIE-a i poznata lobistica za obnovljive izvore energije, predsjednica tog društva, navodi se u članku.

Ministar Ćorić novinarima je nakon sjednice Vlade izjavio kako smatra da je riječ o zlonamjernom tekstu te demantirao da zbog toga, u vezi s ulaganjem u vjetroelektrane, što zagovara Pokrovac, ne postoji sukob interesa.

"Moja je supruga znanstvenica, članica je HDL-a od njegovog osnutka do danas. Svi oni koji iole znaju o temi, znaju da se HDL ne bavi lobiranjem, već se prije svega bavi inicijativom da se lobiranje u Hrvatskoj kao aktivnost zakonski uredi", kazao je.

Ministar je dodao da ni on niti njegova supruga nisu prijatelji direktorice Pokrovac.

"Pokrovac predstavlja obnovljive izvore i to je, čini mi se, jedina točna teza autorice teksta. OIE u Hrvatskoj žele promovirati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, i ja tu inicijativu pozdravljam kao ministar energetike. Cijeli svijet ide u tom smjeru, hrvatski potencijali su ogromni", zaključio je Ćorić.

Za odluku premijera Andreja Plenkovića o prihvaćanju zahtjeva inicijative "67 je previše rekao je da to "nije nikakva kapitualcija".

"Hrvatski građani su s preko 700 tisuća potpisa pokazali da im inicijativa koju je promovirala SDP-ova Vlada, u ovom trenutku ne treba. Ova Vlada je to anticipirala i upravo zbog toga ćemo u kontekstu cjelokupne mirovinske reforme ovaj segment reforme prilagoditi zahtjevima hrvatskih građana koji su promovirani kroz incijativu '67 je previše'", izjavio je.